Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Házak dőltek össze, autók süllyedtek el a viharban

MTI- 2016.07.29. 07:47
555
Országszerte problémákat okozott a heves esőzés.

Országszerte problémákat okozott a heves esőzés csütörtökön, a fővárosban autók süllyedtek el a felhalmozódott esővízben, Borsodban két ház összedőlt, Somogyban több helyen pincékbe tört be a víz.


Budapesten a Maglódi úton három, az úton felhalmozódott esővízben elsüllyedt autót szabadítottak ki a tűzoltók, miután az úttesten mintegy 100 méter hosszan 40 centiméteres magasságúra emelkedett a vízszint.

Kidőlt falú, lakatlan ház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsonyban felhőszakadás után 2016. július 28-án
Forrás:MTI Fotó: Vajda János
 
Sashalmon, a főváros XVI. kerületében egy családi ház pincéjéből egyméteres magasságúra duzzadt vizet szivattyúztak ki a tűzoltók, a VIII. kerületben pedig az autókat és a járókelőket veszélyeztető leszakadt faágakat kellett eltávolítaniuk - mondta a szóvivő.

Összeroskadt, lakatlan ház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsonyban felhőszakadás után
Forrás:MTI Fotó: Vajda János
 
Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerint délelőtt több tucat riasztást kaptak a tűzoltók, a lezúduló esővíz pincéket, mélyebben fekvő garázsokat öntött el, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet. Emellett országszerte leszaggatott, a közlekedést is veszélyeztető ágak eltávolítása érdekében riasztották a tűzoltókat 
Az esőzés több helyen alámosta a vasúti pályát a Dombóvár-Bátaszék, valamint a Godisa-Komló vasútvonalon, ezért a helyreállításig vonatpótló autóbuszokat állítottak forgalomba.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőtől megduzzadt Karasica patak által elöntött 5606. számú út a Baranya megyei Véménd és Pécsvárad között 2016. július 28-án. A megyében házakat is veszélyeztet a hirtelen lezúdult csapadék. Több tucat riasztást kaptak
Forrás:MTI Fotó: Sóki Tamás
 
A Borsod megyei Múcsonyban két lakatlan vályogház összedőlt a hirtelen lezúduló eső miatt, de Somogy megye több településén is károkat okozott az időjárás. Akadozott a közlekedés, fák dőltek ki és pincékbe tört be víz, a legnagyobb kárt Balatonvilágoson egy kidőlő, s ezzel egy villanyoszlopot is kidöntő, elektromos vezetéket leszakító fa okozta. Zselicszentpálon és Kaposvár alacsonyabban fekvő részein pincékben felgyülemlett vizet szivattyúztak a tűzoltók.


Forrás:MTI Fotó: Sóki Tamás


Délutánra a csapadékmennyiség csökkenésével a riasztások száma is mérséklődött, az OFK országos összesítésről péntek reggel ad tájékoztatást. 
Az ország nagy részén pénteken már többórás napsütésre lehet számítani, de keleten, északkeleten még több lesz a felhő. Főként a Tiszántúlon, illetve az Északi-középhegységben többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, felhőszakadás, néhol jégeső, szélerősödés is lehet. A felhőszakadás veszélye miatt péntekre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.


Hozzászólások