Keresés
-18O
Veszprém
2021.01.24., vasárnap (Timót)

Hogyan készülünk a karácsonyra, ha élni sincs időnk?

Káposztás Vivien- 2016.11.26. 21:15
1083
Az Illatos advent nyitórendezvényeként meggyújtották szombaton délután az első adventi gyertyát a város koszorúján.

Már hagyomány, hogy minden évben a Szentháromság téren gyűlnek össze a veszprémiek, hogy közösen meggyújtsák a város koszorúján a gyertyákat.

Nagy Károly apát kanonok az első gyertya meggyújtásakor elmondta, nem szereti a gépi zenét, mert nincs benne élet, így arra kérte a közönséget, hogy dalolják vele együtt az adventi éneket, ezzel is egy kicsit kifejezve, hogy itt belül kezdődik valami, a várakozás.

Brányi Mária alpolgármester üdvözölte az adventi időszak kezdetét, a lelki felkészülés megkezdését. - Hosszú időszakon vagyunk túl és végre elérkezik a lelki felkészülés, karácsonykor közösen, együtt ünnepelhetjük a megváltót, a szeretet, az ünnepet. Ennél szebben nem is lehetne felkészülni, mint az Illatos adventtel, ami lehetőségeket biztosít a lelki ráhangolódásra. Számos kulturális programmal segítünk, részben a hagyományaink felelevenítésével, részben a zenei programokkal, amik szintén a felkészülést támogatják – mondta az alpolgármester. Majd folytatta: - Ez a legszebb ünnepünk, a legszebb családi, közösségi élmény, mely nem csak a szoros közösségekre, hanem a sokkal tágabb baráti, ismerősi kapcsolatokra gondolva, a város lakosságának, mint egy nagy veszprémi családnak közös ünnepe tud lenni. Együtt örömmel minden rosszat elfelejtve, szeretettel jussunk el a karácsonyi estéhez! – zárta gondolatait.

Nagy Károly kanonok elmondta, az adventi várakozás első pillanatait éljük át itt a veszprémi várban. - Az őseink évszázadok óta a történelem váltakozásában keresték itt az újrakezdésnek a lehetőségét. Ma mi is így vagyunk. A polgárok január elsején megkezdik az évet a várakozással, az ígéretekkel, a jobb remény jövőjével, addig az egyházban ma ezzel az estével egy új nap virul – mondta a kanonok.

Milyen a mai kor emberének várakozása? - tesszük fel a kérdést. Ma nem akarunk várakozni, azonnal akarunk mindent, nem hagyunk rá időt. Sürgünk-forgunk, sietünk, kapkodunk, dolgozunk, nincs semmire időnk, sőt néha még élni se. A mai kor emberének várakozásában érdekes, hogy bemegy a plazákba, mindenhol erős fények, aranyként ragyog a sok lim-lom, kacat így eltűnik a fény.

A koszorún az első fénybe, ha beletekintünk, felmelegszik a szívünk. Ez a fény nem árut ad nekünk, nem akarja kifosztani a zsebünket, ez a fény be akarja tölteni az ember szívét. Nem kell érte plazákba menni, megtaláljuk a csendben, az éjszaka fényében egy gyertyalángban – zárta gondolatait Nagy Károly.

Ezután megáldotta az adventi jelképét a koszorút, ezzel a város és a megye minden otthoni kis koszorúját , majd Brányi Máriával közösen meggyújtotta az első gyertyát.

Hozzászólások