Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)

Így emlékezik Veszprém az 56-os évfordulón

MTI- 2016.10.18. 13:57
1331
Veszprémben a forradalom egykori városi eseményeit elevenítik fel az évfordulón.

Hangversennyel, irodalmi esttel, dramatikus játékkal emlékeznek az 1956-os forradalom évfordulójára Veszprémben, valamint kiállítás eleveníti fel a város hatvan esztendővel ezelőtti eseményeit - tájékoztatatta kedden az MTI-t az önkormányzat kulturális csoportvezetője. 

Perlaki Claudia elmondta, hogy az egyetem forradalomban való részvételét felelevenítő kiállítás nyílik kedden a Pannon Egyetemen, a filmklubban pedig A szabadság vihara című dokumentumfilmet vetítik, mely párhuzamosan mutatja be a magyarság két meghatározó 1956-os eseményét, a forradalom pillanatait és a melbourne-i olimpián diadalmaskodó vízilabdacsapat mindennapjait.
A belváros utcáin megelevenednek a forradalom eseményei, diákok mutatják be pénteken Sebő József veszprémi tanár dramatizált történelmi játékát - tette hozzá.
Vasárnap a Brusznyai-emlékműnél ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a Hangvilla nevű rendezvényközpontban. Mindkét eseményre meghívást kaptak a forradalom még élő veszprémi résztvevői, akik közül mintegy negyvenen mennek el a rendezvényre.
Felkelt a nép címmel a Váci Mihály Irodalmi Színpad és az Egyetemi Versmondó Műhely 1956 emlékét idéző irodalmi estjének lehetnek részesei az emlékezők, hétfőn.
Személyes élményeket idéznek fel a Veszprém Megyei 56-os Szövetség tagjai szerdán délelőtt a megyei könyvtárban, este pedig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Veszprém Város Vegyeskara és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus ünnepi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Hangvillában.
Szentmisével és emlékkoncerttel idézik meg a hősök emlékét november 4-én este a Szent Mihály-bazilikában - mondta el a kulturális csoportvezető.

Hozzászólások