Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.04., kedd (Domonkos, Dominika)

Így küzdöttek Veszprémben a vízzel és a vízért 120 éve

Káposztás Vivien- 2016.09.22. 20:54
1424
Víziközmű Múzeum nyílt a 120 éves jubileumon.

A rendezvényen a Víziközmű hely- és szakmatörténeti múzeum ünnepélyes megnyitóját is megtartották.

1896. október 1-jén helyezték üzembe Veszprém első vízművét. A vezetékes ivóvíz-szolgáltatás a történelem viharaival is dacolva ettől az időponttól napjainkig folyamatosan rendelkezésre állt a város polgárainak - hangzott el a Bakonykarszt jubileumi ünnepségén a Betekints Hotelben csütörtökön.

Az ünnepségen Porga Gyula polgármester Kugler Gyulának, a Bakonykarszt vezérigazgatójának Pro Meritis-díjat adott át.

Kugler Gyula Pro Meritis-díjat vehetett át Porga Gyulától

A rendezvényen a Víziközmű hely- és szakmatörténeti múzeum ünnepélyes megnyitóját is megtartották. Az új múzeum helye az első veszprémi vízmű, Séd-parti régi gépházának épülete. Itt avatták fel a Bolgár Mihály emléktáblát is.

A gépház belső terében muzeális tárgyakat, és a cég számára adományozott relikviákat láthatnak az érdeklődők.

A jubileum alkalmából megjelent kiadvány visszanyúlik régebbi korok forrásaihoz, melyek bemutatják sokszor milyen küzdelmet kellett folytatni Veszprémben a vízzel és a vízért.

A Bakonykarszt Zrt. felvállalja a széleskörű szakmai, szakmatörténeti ismeretterjesztést, és emléket állít a vízszolgáltatás szakmai elődeinek. Ezt tükrözi mottójuk is:

"A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!"

A múzeumban készült fotókat megnézheted itt

Kugler Gyula 1962-ben született Ajkán. A győri Vízügyi Szakközépiskola elvégzése után a BME Építőmérnöki Kar vízépítő mérnöki szakán okleveles építőmérnökként diplomázott, majd ugyanitt vízellátási-csatornázási szakmérnöki oklevelet is szerzett. A Veszprém Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat volt az első munkahelye, ahol az Ajkai Üzemmérnökség műszaki ügyintézőjeként kezdett dolgozni. A pápai Üzemmérnökség vezetésére 1994-ben kapott megbízást. Később az üzemviteli osztályt irányította, majd főmérnöknek nevezték ki. A cég műszaki igazgatója volt, 2007 óta a BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója. Kezdetektől részt vesz a MaVíz munkájában, melynek 2008 óta elnökségi tagja, emellett vezeti a szövetség Szennyvízszakmai Testületét is. Tagja a Magyar Hidrológiai Társaságnak, ahol a Veszprém Megyei területi szervezet elnöke, valamint az MTA Vízgazdálkodás-tudományi Bizottság Vízellátási és Csatornázási Bizottságának is. Vízi közmű Ágazatért Érdemérem, PRO AQUA Emlékérem, valamint Sajó Elemér Emlékplakett kitüntetésekben részesült. 2016-ban Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése a veszprémi, valamint a térségi vízellátás szolgáltatásában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Kugler Gyula részére Pro Meritis díjat adományoz.


Hozzászólások