Keresés
-18O
Veszprém
2019.07.20., szombat (Illés)

Kettős ünnep Szent Flórián napján

Offmedia- 2016.05.04. 10:28
772
Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján kettős ünnepséget tartott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A tűzoltók napját immár huszonöt éve május negyedikén Szent Flórián, a „tűz katonájának”, a tüzes mesterséget művelők védőszentjének napján ünnepelni a tűzoltó társadalom, valamint idén ünnepli fennállásának 145. évfordulóját a Pápai Tűzoltóság is.

Forrás:Fotós: Csépányi-Barczi Petra tű. fhdgy.

Pápán az ünnepség a tűzoltó szerek felvonulásával vette kezdetét. Ezután Dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere, Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója, Csillag István tűzoltó alezredes, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Horváth Sándor tűzoltó őrnagy, a Pápai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka koszorút helyezett el Szent Flórián szobránál. A koszorúzást követően megkezdődött az ünnepélyes állománygyűlés, melyet a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban tartottak.


Dányi Béla tű. ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszédében méltatta Szent Flóriánt, aki olyan példakép, aki önfeláldozó magatartásával kitűnt kortársai közül, aki bajtársaival sorsközösséget vállalva, vállalta a halált, akinek hősiessége ma is tiszteletet parancsol. Ebben az évben a tűzoltó gépjárművek cseréje keretében a megye mentő-tűzvédelmét erősíti egy új, modern magasból mentő tűzoltó jármű és két új hazai fejlesztésű gépjárműfecskendő. Dányi Béla tű. ezredes beszédében méltatta a gépjárműfejlesztést, melynek keretén belül az első gépjárműfecskendő megérkezett a Zirci Önkormányzati Tűzoltóparancsnokságra az elmúlt hétvégén.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatok és támogatások sikerét jelzi, hogy érezhető az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepvállalási kedvének növekedése, amely eredménye, hogy a megyében május elsejétől a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elsőként teljesítette a beavatkozó tűzoltó egyesület kategória személyi és tárgyi feltételeit és megkezdte tevékenységét. A megyei igazgató végezetül megköszönte minden segítő együttműködőnek, szervnek, szervezetnek a támogatást.


A tűzoltó bajtársaknak pedig nyugodt, beavatkozásoktól mentes szolgálatot kívánt, valamint, hogy tevékenységüket, cselekedeteiket és munkájukat egy régi tűzoltóhitvallás szelében végezzék, amely így hangzik „Hite az Istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, hűsége a törvényes elöljáróké, becsülete az övé…”.


Dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere is elismerően nyilatkozott a tűzoltók munkájáról. Megköszönte tevékenységüket, mellyel Pápa biztonságát növelik, és a továbbiakra is hasonló, eredményes munkát kívánt. Az ünnepi beszédet követően elismerések átadására került sor. A megyei igazgató átadta a 2015. évi hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok, valamint az év hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó elismerő címet is.


A Megyei Tűzoltónapon a jelenlévők megtekinthettek egy vándorkiállítást, melyet a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma állított össze Szent Flóriánról, majd egy diszkóbalesetet szimuláltak a tűzoltók, melyben közreműködött a Rendőrség és az Országos Mentőszolgálat is.

/Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/

Hozzászólások