Keresés
-18O
Veszprém
2019.04.23., kedd (Béla)

Konzultálj a városról!

Káposztás Vivien- 2016.05.06. 11:00
484
A városi konzultáció során mindenki elmondhatja ötleteit, észrevételeit Veszprém város fejlesztéseit, jövőjét illetően.

Némedi Lajos alpolgármester és Porga Gyula polgármester konzultált a lakossággal a város jövőjéről, a várható fejlesztésekről, tervekről csütörtökön délután a Lovassy gimnáziumban. 

A városvezető elmondta, párbeszédet szeretnének kialakítani az önkormányzat és a polgárok között, hogy valóban a jövőről beszéljünk, és mondjuk el ötleteinket, panaszainkat, észrevételeinket. Veszprém 2007 és 2013 között „jó pályázó” városnak számított, 10 milliárd forintot nyert el, ezzel az első lett a megyei jogú városok között a négy pályázó településből. Ehhez plusz 3 milliárd forintot tettek hozzá önrészből, önkormányzati pénzből. Az összeg most nőtt, 11,5 milliárd forint jut fejlesztésre, mert lélekarányos leosztás alapján számolják ki az erre fordítható összeget.

A polgármester elmondta, tisztában vannak vele, hogy az úthálózatok rossz állapotban vannak a városban, ezt próbálják enyhíteni az Észak-déli tengely megépítésével, a Jutasi-Budapest úti körforgalommal és új kerékpárutak megépítésével.

Tudja jól a városvezetés, hogy a parkolási nehézségek az egész városban jelen vannak és a legnagyobb gondot talán a kórháznál jelent. Áldás és átok is, hogy az épület a városközpontban van. A vérellátónál jelenleg 50 férőhelyes parkoló van, ide 2-3 szintes parkolóházat építenének, hogy segítség a parkolást az egészségügyi intézmény közelében. A jelenlegi városkép a ’80-as évek közepén alakult ki, és az akkori járműszámhoz tökéletesen megfelelt. Ma 25 ezer háztartásnak 23 ezer autója van, ennek a gondnak a mérséklésére a tömegközlekedés fejlesztését és újabb kerékpárutak építését látja megoldásnak.

Veszprémben munkaerőhiány tapasztalható, a munkanélküliség 2,5-3%-os jelenleg. A munkáltatók panaszkodnak, hogy nem találnak újabb alkalmazottakat. Ennek okát a városvezetés egyelőre nem tudja, de keresik az okot és a megoldást.

A lakáspiaci helyzet nagyon merev a városban, nincs eladó lakás és telek, nincs albérlet. Erre az állapotra a vállalkozói piac is felfigyelt és reagál, a következő években 1000 új lakás megépülése várható, ezzel pedig együtt kell fejleszteni az infrastruktúrát, a bölcsődéket, óvodákat.

Ezután a lakosság kérdéseire válaszolt a polgármester. Egy Buhim-völgyben élő hölgy felhívta a városvezetés figyelmét a Buhim utca és környékén a közlekedés javítására. Elmondta, korábban a Remete utcai híd rossz állapotára hivatkozva nem sikerült a problémát megoldani, de a híd elkészült már, így nem látja a akadályát a további javításoknak. Konkrét tervekkel, egyirányúsítási ötletekkel érkezett a hölgy, ugyanis szerinte ezen az útszakaszon rengeteg szabálytalanság és konfliktus történik nap, mint nap. Kitért a Benedek-hegy alatti társasházépítésre is, kérte a polgármestert, hogy fontolják ezt meg, hogy a turisztikai központba biztosan szükség van-e erre. Illetve a Deák Ferenc utca 17. szám alatt álló ingatlan bontási munkálatait kérte, hogy fejezzék be teljesen, mert a korábbi ház maradványai éktelenkednek ott.

A következő felszólaló a biomassza-erőmű építésének újragondolását kérte, ugyanis szerinte egy ilyen erőmű hosszútávon csak nyűg egy városvezetésnek, mert a légszűrőt sokat kell tisztítani, szűrni, ami nagyon költséges dolog. Véleménye szerint helyette 50-100 panelházat is napelemmel lehetne beépíteni a költségcsökkentés céljából.A férfi gratulált a családbarát belváros kialakításához és az egységes központ kialakításához, de felhívta a figyelmet a bódékra, amik szerinte elcsúfítják a Kossuth utcát. Azt javasolta, kiülős helyekkel kellene a városképet tovább javítani, mert az ilyen „árus dobozok” csak rontanak ezen. A munkaerő-piaci helyzet javítására is lennének ötletei, szerinte informatikai cégeket kellene a városba behozni, akik igényelnék a munkaerőt, és meg is találnák. Most a képzett munkaerő gyakran kényszerül ingázni Székesfehérvárra, Ajkára, Budapestre.

A következő felszólal az uszodáról érdeklődött, annak helyéről, és várható építésének idejéről kérdezett. Valamint a gyermekkórház újranyitásáról, a régi piarista gimnázium épületének újrahasznosításáról, és a gyógyszertári központ üresen álló épületéről.

A polgármester válaszolt a felmerülő kérdésekre:

- a rossz útállapotokra reagálva elmondta, a gépjárműadóból befolyó összeg 100%-át útjavításra költik majd, figyelembe veszik a Petőfi utcát, Madách utcát, Buhim-völgyi részt is.

- A fűtési költségek csökkentésének érdekében a Pápai úton a dolomitos részen egy 2x500 parkos napelemrendszert kívánnak kialakítani, rásegítve ezzel a lakótelepek energiafogyasztására.

- Az uszoda a Veszprém Aréna mellett lesz, erről döntött a legutóbbi közgyűlés, illetve jégcsarnokot is terveznek mellé. A kormány 4 milliárd forinttal támogatja az uszoda megépítését, ennek tervei  jövő  tavaszra várhatóan elkészülnek, és akkor nyárra az építkezés is megkezdődhet.

- A Kossuth utcán „szemet szúró” pavilonokról elmondta, csak akkor építik, ha van rá bérlő, csak azért hogy üresen álljon, nem fognak újabbakat kihelyezni.

- A munkaerő-piaci helyzetre reagálva elmondta, 4000 ingázó van a megyeszékhelyen, aki nem itt dolgozik, hanem eljár a fővárosba, Fehérvárra, vagy a Balatonra. Ennek okát még keresik.

- A régi mozira és a korábbi zeneiskola üresen álló épületeire is kitért, elmondta, hogy a színház bejáratát szeretnék visszatenni eredeti helyére, a régi moziépületből, új filmszínházat kialakítani, ahol művészfilmeket játszanának, illetve a Kabóca Bábszínháznak is szeretnének egy állandó helyszínt biztosítani, igazodva ezzel a város magas kulturális igényeihez.

- A várban álló egykori piarista gimnázium (régi Közgáz) épületének teljes rekonstrukciója után múzeumot szeretnének kialakítani.

- A gyermekkórházról elmondta, hogy állami tulajdonban van, nem önkormányzatiban. A Heim Pál Alapítvány szeretné a dédapáról elnevezett intézményeknek visszaadni eredeti funkciójukat, így az ő feladatuk lesz ez.
- A reptér nemrég került vissza Veszprémhez, amit a város „tartalék területként” tart számon. A városvezető szerint ez jó helyszín lenne további ipari parkok kialakításához, ahol senkit nem zavarna az üzemzaj.

A következő felszólaló a Laczkó Dezső Múzeumra hívta fel a figyelmet, mert szerinte sokan szeretnének az idősebb korosztályból is elmenni egy-egy kiállításra, de mivel az épületben nincs lift, így ez nem lehetséges, illetve a lépcsők is rossz állapotban vannak, nehézkes a közlekedés. Szerinte az épület állapota is méltatlan a város híréhez. Kitért továbbá az épülő egészségházra is, mert szerinte ennek az SZTK épületében lenne a legjobb helye, ahonnan most a szakrendelések nagy része már átköltözött a kórházba. Elmondta azt is, hogy emlékszik rá, amikor 1986-ban a kórház E épületét építették, akkor a jelenlegi gyorsétterem alatti részen egy pincerendszert találtak, szerinte oda lehetne építeni egy mélygarázst, ezzel megoldanák a parkolási nehézségeket a kórház környékén.

Újabb felszólaló egy nemrég nyílt kis kertigépek szerelésével foglalkozó cégre hívta fel a figyelmet, aki zajjal, füsttel és látvánnyal is zavarja a környezetet a sok kihelyezett javításra váró kisgéppel. Nem érti, hogy adhattak engedélyt egy ilyen üzlethez.

A következő felszólaló a Buhim játszótérről mondta el véleményét, miszerint az nyáron annyira felforrósodik, hogy pl. a csúszda használhatatlan, télen pedig rettentően sáros. Illetve azt is elmondta, hogy a mellette alakult sportklubból egy hegyes nyíl repült be a kertjébe, ami csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sebesített meg senkit.

Újabb felszólaló a húszemeletes alatti hajléktalangondokra és az épület körüli parkolási nehézségekre hívta fel a figyelmet.
A polgármester ismét válaszolt a felvetődött kérdésekre:

Elmondta, az SZTK épülete nem az önkormányzat tulajdona, hanem a kórházé, tehát ők döntenek róla. Az egészségházat a Kossuth iskola mellé tervezik megépíteni, ahova három belvárosi praxis és a védőnői tanácsadás költözne be.

A buszpályaudvar és a vasúti közeledés összevonásáról szóló tervek megvalósításához uniós forrásokat vesznek igénybe, újragondolják a  közlekedést. Ezt 5-6 átszállópont kialakításával, a vasúti, távolsági és helyi közlekedés összehangolásával érnék el, átszállópontokkal, sűrűbb járatokkal és dinamikusabb menetrenddel.

A társadalmi konzultációk további időpontjai, helyszínei:

Május 11. (szerda) 16.30 Kossuth Lajos Ált. Iskola

Május 12. (csütörtök) 16.30 Deák Ferenc Ált. Isk.

Hozzászólások