Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.13., hétfő (Jenő)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Vita a munkaügyi perről, a körforgalmak szükségességéről és a városi konzultáció eredményeiről

Vita a munkaügyi perről, a körforgalmak szükségességéről és a városi konzultáció eredményeiről

Káposztás Vivien- 2016.06.29. 14:33
720
Quaestor-károsultak is felszólaltak a napirendek között. Ez történt a szerdai, júniusi közgyűlésen.

Napirend előtt:


Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) indítványozta, hogy a köznevelési intézmények fenntartása kerüljön be a napirendek közé, amire Porga Gyula polgármester úgy reagált, hogy az iskolák fenntartásáról nem dönthet a város.

Gerstmár Ferenc, LMP-s képviselő a kéménysepréssel kapcsolatban interpellált. Arra volt kíváncsi, hogyan működött eddig és hogyan működik tovább a kéményseprés, mivel július 1-től a kormány által kijelölt kéményseprő-ipari szerv látja el a tevékenységet. Porga Gyula elmondta, a VKSZ Zrt.-től a katasztrófavédelem veszi át a feladatot, remélhetőleg nem fogják észrevenni a változást a lakosok.

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) az Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) kapcsán tette fel a kérdést: a polgármester úr érzi-e a saját és/ vagy mások személyes felelősségét abban, hogy a 2015 őszén távozó ISZSZ igazgatója által elvesztett munkaügyi per miatt jelentős nagyságrendű összeg került közpénzből kifizetésre? A polgármester válaszul elmondta, hogy egy 1300 alkalmazottat foglalkoztató cégnél előfordul munkaügyi per, és néha, "még egy ilyen kártérítés is bőven belefér". A számlák lefoglalását illetően Porga Gyula nem tudott érdemi információt adni.

Napirendek:


- változnak a védőnői körzetek az iskolákban: iskolaorvos, védőnő, fogorvos és fogászati asszisztens látja el az egészségügyi szolgálatot a nevelési intézményekben. Egy-egy körzetben 800-1000 gyermek lehet.

- a város tulajdonrészt vásárol a veszprémi kézilabdacsapatból. Gerstmár Ferenc szerint, a kézilabda klub európai hírnevet szerzett a városnak már korábban is, ezért kíváncsi, hogy miért pont most szereztek tulajdont? Miért jó az, hogy országos politikai és gazdasági életből ismert személyek állnak szponzorként a csapat mellé? A polgármester válaszul elmondta, Veszprémnek van egy jó brand-je a csapattal, és nem az önkormányzat sikere határozza meg a klub eredményeit. Az együttest az önkormányzat, civilek, és cégek egyaránt támogatják.

A közgyűlést a Quaestor-károsultak zavarták meg. Erről részletesen itt

- a Jutasi úti sportpálya mellé az Erdész utcában új parkolóhelyeket alakítanak ki

- 10 millió forintot biztosít az önkormányzat az Otthon Melege Programban a nyertes társasházaknak

- A szünet után az ÉNYKK-val folytatták a napirendeket. A helyi tömegközlekedés ügyére újra kiírják a pályázatot, mivel azok évek óta eredménytelenül zárulnak.

- megszűnik a Stadion Kft. Porga Gyula, mint előterjesztő hangsúlyozta, hogy a "megszűnés" elnevezés elég rosszul hangzik, de egy jó kezdeményezés első lépése ez, hiszen ezzel megkezdődhetnek a fejlesztések a stadionban. Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy Tóthné Stupián Anikó nagyon rossz helyzetben vette át a céget, de maximálisan helyt állt. Csak a társaság szűnik meg, személyi változás nem történik majd.

A következő napirendnél a politikusok közlekedésmérnökökké változtak: kerékpárutak és a belvárosi dupla körforgalom megépítésére nyújtanak be pályázatot. Az OTP előtti lámpás kereszteződést egy turbókörforgalom váltaná a tervek szerint, illetve a Kórház utcáján feljövők számára, a gyorsétterem melletti elkanyarodást tennék biztonságosabbá egy másik körforgalommal. E mellett bicikliutat építenének a Jutasi úttól a vasútállomásig, illetve a belváros felé is, valamint a Cholnoky városrészben is bővítenék a kerékpárutakat.

- pályázik az önkormányzat a Laczkó Dezső Múzeum energetikai korszerűsítésére

- végül a városi konzultáció eredményeit összegezte a képviselő-testület. Katanics Sándor elmondta, a városlakók az uszodai konzultáció után a városi konzultációt már feleslegesnek érezték, nem pedig lehetőségnek. Katanics Sándor elmondta, 1088 konzultációs kérdőív érkezett vissza, ami mindössze 4%-os válaszadást jelent. (Az uszodai konzultáción a lakosság 7%-a küldte vissza a kérdőíveket). Katanics Sándor szerint ezek a számadatok a kudarcot tükrözik, ahogy a lakossági fórumok iránti szolid érdeklődés is ezt jelzi.

Gerstmár Ferenc elmondta, az ívek lehetőséget kínáltak a lakosságnak egy fontossági sorrendet felállítani a fejlesztésekről, de sehol nem jelentkezett nagy szórás, így feltételezhető, hogy körülbelül egyformán fontosak ezek az embereknek. Az LMP-s képviselő feltette a kérdést, hogy vajon milyen következtetéseket lehet levonni a konzultáció eredményeiből?

Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester úgy reagált, hogy a képviselőtársak nem mennek el azokra a fórumkra, amit a saját körzetükben tartanak, így döntsük el, hogy mit nevezünk szolidnak.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) elmondta, hogy ő személy szerint lakóként vett részt az egyik fórumon, de mint választópolgár nem lett okosabb az ott elhangzottaktól.

Az ellenzéki képviselők szerint, utólag kérdezték meg a lakosságot olyan fejlesztésekről, amikről, már a konzultáció előtt döntöttek.

Elmondták továbbá, hogy ezzel a kérdéssorral 20 ezer forintot költöttek válaszadónként a konzultációra, érdemes lenne elgondolkodni, hogy megérte-e. Az ötletet mindenki támogatja, de a megvalósításon még dolgozni kellene az ellenzéki képviselők szerint.

Porga Gyula példának elmondta, az önkormányzati választásra a szavazásra jogosultak 35%-a ment el tavaly. A konzultáció lehetősége továbbra is adott, ez csak egy esély volt a véleménynyilvánításra.

A zárszó után zárt ülésen folytatta a tavaszi ülésszak utolsó közgyűlését a képviselő-testület.

Hozzászólások