Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.04., kedd (Domonkos, Dominika)

Viccelődés az uniós tagságról, szópárbaj az útépítésekről

Káposztás Vivien- 2016.09.29. 15:08
693
A nyári szünet utáni első közgyűlést tartották csütörtökön a képviselők.

A vidéki gasztronómiáról

Napirendek előtt a különleges gasztronómiai fesztivál, a SVÉT eredményeit foglalták össze. A 8. rendezvényt tartották szeptember 11-én a Veszprémi Várban. A program a vidéki éttermek összefogásának eredménye, ahol 3000 személyt láttak vendégül, de körülbelül 3-4000 érdeklődő szeretett volna még csatlakozni a vidéki gasztronómia elitjéhez.

Forrás:Off Média

Emlékezés a 12 éves uniós tagságról


Napirendek előtt Hartmann Ferenc (MSZP) jelezte, hogy Magyarország 12 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, ami békét hozott, és szerinte erről időnként emlékezni kellene. Porga Gyula (Fidesz) válaszul egy székely viccel példázva elmondta, a magyarok hitet tettek az unió mellett, amit nem kell évente megerősíteni, mert evidencia az EU-s tagság. Eddig is az EU-hoz tartoztunk, így ezt nem kell határozatban jelölni.


A határon túliaknak sem segítettünk

A polgármester idézte, hogy néhány hónapja megjelent párszáz migráns a határoknál, ebből mára egy egész Európát érintő probléma lett. Magyarország vette észre először, hogy baj lesz. 2004 decemberében szavaztunk a határon túlon ragadt magyarokról, ők sem kaptak segítséget, akkor most hogyan gondolják ezt? A városvezető szerint, ha otthon maradunk, annak 3-4 év múlva lesznek komoly következményei. Tartózkodó attitűd, ha nem mondanak véleményt.

Hartmann Ferenc erre válaszul elmondta, hogy a szavazás Európa elkötelezettségéről szól, nem pedig a migránsokról.

Leálltak az útfejlesztések?

Interpellációt nyújtott be Hartmann Ferenc, miszerint leálló sávba kerültek a kormány által beígért veszprémi útfejlesztések. A Modern Városok Program megállapodás keretében 2016. május 10-én a miniszterelnök Veszprémben útfejlesztésekre tett ígéretet, amit azóta visszavont tehát elmarad a 82-es főút Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő szakaszának megépítése. Ennek további következménye, hogy ez nehezíti az ígért uszoda megközelítését és nagyban rontja az olimpiai eseményhelyszínnek beígért Veszprém Aréna fejlesztési esélyeit. Ennél is fájóbb, hogy a kormány visszavonta az új völgyhíd és az ehhez kapcsolódó, a város elérhetőségét javító közútfejlesztési ígéretét - zárta sorait Hartmann Ferenc.

A város fejlesztéséről szóló megállapodást írt alá Orbán Viktor és Porga Gyula májusban
Forrás:MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Porga Gyula gyorsan tisztázta, hogy a Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő útszakasz, nem a Modern Városok Program része, az uszodához és az arénához vezető utak fejlesztése igen. Mint mondta, ezek nem kerültek „leálló sávba”, az uszoda fejlesztési tervei készülnek, október végén leadják a terveket, ezután egy 400 millió forintos szerződéskötés történik majd az állammal, és kezdődhet az építés a tervek szerint 2017-ben.

A két útfejlesztés (Jutasi utat a Pápai úttal összekötő és az új viadukt megépítése, valamint a 8-as és 82-es utak uszoda felé vezetése) tervezése zajlik, „csapataink harcban állnak” – fogalmazott a polgármester.

Hartmann Ferenc szerint nem harcban kellene állni, hanem dolgozni, ugyanis a Kádártai utat 2013-ra ígérték, hogy elkészül, és szomorúan tapasztalja, hogy az útfejlesztések háttérbe szorultak, pedig a 82-es elkerülő legalább olyan fontos lenne, mint a déli elkerülő.

A migránstelepek építéséről...

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) is interpellációt nyújtott be, melyben azt kérdezte: polgármesteri hatáskörben hajlandó-e kezdeményezni helyi rendeletek felülvizsgálatát, a harmadik országból érkezők kötelező közmunka programban való foglalkoztatásának visszavonását?

Orbán Viktor az Országgyűlés 2016 évi őszi ülésszakának kezdetén napirend előtti felszólalásában egy nagyon komoly fenyegetést fogalmazott meg azon településekkel szemben, ahol nem lesz érvényes a népszavazás vagy a "nem"-ek száma nem lesz kellően sok: ott fog migránstelep épülni.

Amennyiben nem a várt forgatókönyv valósul meg és a népszavazás nem hoz hazánkra, nemzetünkre, városunkra nézve pozitív eredményt, milyen módon kerüli el Veszprém a kötelező vagy „önként vállalt” betelepítés káros hatásait? – tette fel a kérdést a jobbikos képviselő.

Ennek megválaszolásához Porga Gyula türelmet kért.

Mi a gond a múzeumban?

Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő arról kérdezte a polgármestert, hogy szerinte minden a legnagyobb rendben van a Laczkó Dezső Múzeum tevékenységével kapcsolatban, ugyanis az elmúlt két évben jelentős számban távoztak munkatársak. Felmerül a kérdés, biztosítható-e így az intézmény stabilitása, a gyűjteményi és kutatómunka folytonossága.

A polgármester válaszul elmondta, hogy városvezetőként régóta figyeli a múzeum tevékenységét, és mivel az értelmiségi munkahely, így ebből fakadóan (mint minden munkahelyen) vannak viták. Polgármesterként nem tisztje beleszólni a működésbe, hisz az az intézményvezető feladata.

Figyeljünk a vívósportra!

Szintén napirend előtt Baumgartner Lajos (Fidesz) örömét fejezte ki, szeptember 21-én ünnepélyes keretek között átadásra került a Botev iskola tornatermében, egy technikai eszközökkel felszerelt vívóterem, az SZL-BAU Balaton Vívóklub jóvoltából, javasolta, hogy kísérjük figyelemmel a vívóklub munkáját.


A népszavazásról...


Ovádi Péter (Fidesz) is felszólalt a napirendek előtt: Brüsszel betelepítési kvótája az ország békéjét veszélyezteti, amely immáron nem csak a határmenti falvak és városok terhét jelenti, hanem minden magyar település, köztük Veszprém nyugalmát is.

Az október 2-i népszavazás nem lehet pártpolitikai csatározások áldozata. Demokratikus jogunk és kötelességünk, hogy részt vegyünk azon.

Az ELENA finanszírozásról...

Porga Gyula egy új finanszírozási modellről, az ELENA-ról beszélt (Európai Helyi Energiahatékonysági Támogatás). Gerstmár Ferenc, zöld politikusként tette fel a kérdést, hogy épületekre telepített napaelemkről és egy esetleges napelemparkról van-e szó, milyen épületeket érint majd, a szisztematikus mérés hogyan valósul majd meg? Forgóné Kelemen Judit azt mondta, a Jobbik most támogatja a programot, de a későbbi támogatásról a részletek megismerése után döntenek majd.

A polgármester elmondta, hogy a közvilágítás korszerűsítése, napelempark építése is szerepel a tanulmányban, a városnak kell eldönteni a prioritást.

Forrás:Off Média

Miből finanszírozták a tájékoztatókat?

Második napirendi pontként tárgyalták a költségvetési rendelet módosítását, ahol Katanics Sándor (MSZP) arról érdeklődött, hogy a Mohos Gábor jegyző által kiküldött tájékoztatók milyen forrásból valósultak meg? A jegyző válaszul elmondta, hogy tájékoztatási kötelezettsége van, de az nem az önkormányzat feladata és hatásköre. Ő állami feladatot  lát el, állami forrásból, adott költségvetésből.

A repülőtér ára...

A szentkirályi repülőtér tulajdonjogának visszaszerzése miatt is módosítanak a költségvetésen miután a korábbi tulajdonos fejlesztéseket ígért, de ezek nem valósultak meg, így elálltak a szerződéstől. Veszprémnek így 705, Szentkirályszabadjának 606 millió forintot kell visszafizetni.

Újabb pontban Tóth Györgyi (Fidesz) képviselő megköszönte Kugler Gyulának, a Bakonykarszt igazgatójának a víziközmű múzeum megvalósítását.

Forrás:Off Média


Hozzászólások