Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.04., szombat (Ulrik)

Mitől lesz sikeres a cukorbetegek kezelése?

Káposztás Vivien- 2016.11.20. 16:00
1178
Az orvosi segítség és a gyógyszer önmagában kevés.

Szombaton Diabétesz Világnapi rendezvényt, előadásokat tartottak az Agórában.

Dr. Havasi Anett belgyógyász, nefrológus, diabetológus a megnyitón elmondta, 22 éve rendezik meg Veszprémben a Diabétesz Világnapi rendezvényt. November 14-e a Diabétesz Világnapja. Ezen a napon született Frederick Banting, aki  Charles Besttel közösen felfedezte az inzulint, megmentve így a cukorbetegeket. Addig ugyanis a cukorbetegség halálos volt.

Dr. Havasi Anett

A cukorbetegség kapcsán kialakuló problémák közül a leggyakoribb az érelmeszesedés, de ez is inkább a férfiaknál jellemző. Nőknél inkább a szívet terheli meg. Ezért a szombati nap egyik fő témája volt: Harc a diabéteszes női szívekért.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, fontos a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, hogy biztonságban érezzük magunkat. A Veszprém Megyei Diabetes Egyesület nagyon sokat tett az elmúlt negyed évben a betegekért. A városvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a mai nap legfontosabb üzenete a betegség mielőbbi felismerése.

Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus, lipidológus hangsúlyozta: „együtt erősebbek vagyunk”. Ez azt  is jelenti, hogy minél előbb vesszük észre a bajt, annál kevesebb károsodást okoz és annál eredményesebb a kezelés.

Dr. Fulcz Ágnes belgyógyász, diabetlógus, endokrinológus is megemlékezett a sorsfordító találmányról, és az inzulin feltalálóiról, akik akkor egy 14 éves fiút is megmentettek. Az inzulin felfedezésével rengeteg új tudományos kísérlet indult el. A doktornő fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a sikeres kezeléshez nem elég az orvos és a gyógyszerek, vagyis a „szerelőszemélyzet”, legalább 50%-ban kell hozzá a beteg részvétele is. El kell fogadni a segítséget, az életmódváltást, hiszen „Mi vagyunk sorsunk irányítói - és minél inkább tudatában vagyunk ennek, annál inkább képesek vagyunk a szükséges változtatások véghezvitelére” – zárta gondolatait egy Jacques Martel idézettel Fulcz Ágnes.

Dr. Fulcz Ágnes arról beszélt, hogy a gyógyszeres kezelés önmagában nem elég a betegség kezeléséhez

Dr. Soós Hajnalka csecsemő - és gyermekgyógyász, endokrinológus adjunktus a gyermek diabéteszre hívja fel a figyelmet: óvodákba, általános iskolákba járnak kollégáival, hogy megismertessék a kicsiket a betegséggel, a megelőzési módokkal és a helyes életmóddal. Elmondta, egyre gyakoribb a gyermekeknél is a cukorbetegség, amelynek II-as típusa az elhízásért felel, ezért is fontos, hogy a szülő tudatosan nevelje gyermekét és tanítsa a mozgás fontosságára.

A világnapi rendezvényen délelőtt az információké, délután a vidámságé volt a főszerep.

Az Agóra aulájában kiállítók mutatták be cukorbetegeknek szánt termékeiket: a répacukor-mentes csokoládét; a házi készítésű, nagyrészt a Bakonyból nyert alapanyagokból készült teákat, a chia pudingot, és még nagyon sok mást.Hozzászólások