Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.04., kedd (Domonkos, Dominika)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Képviselők is razziázhatnak a rendőrökkel - íme, erről szólt az októberi közgyűlés

Képviselők is razziázhatnak a rendőrökkel - íme, erről szólt az októberi közgyűlés

Káposztás Vivien- 2016.10.27. 21:04
1104
Eltűnt uszodai pénzek, 13 évvel ezelőtti szentgáli telekvásárlás volt a fő vitatéma az októberi közgyűlésen, ahol eszperente nyelven is volt felszólalás, valamint éjszakai razziára kaptak meghívást a képviselők.

Napirendek előtt felsőoktatási ösztöndíjakat (200 ezer forintot) adtak át a  Fiatalok Éve keretein belül 5 veszprémi fiatalnak.

Napirend előtt Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) interpellációban arra volt kíváncsi, hogyan áll az infrastruktúra fejlesztése a Pápai, Henger, Piramis, Kistó utcában, ugyanis a tervezői előkészületek már 2004-ben megkezdődtek, de a közúthálózat fejlesztése a mai napig nem történt meg. A képviselő azt kérdezte a polgármestertől, hogy az iparvárosban az utak, járdák, kerékpárutak, buszöblök fejlesztése milyen szakaszban tart?

Porga Gyula (Fidesz) polgármester válaszul elmondta, hogy 2016 októberében benyújtották a terveket a kérdéses útszakasz fejlesztésére vonatkozóan. A közbeszerzési eljárás 4-6 hónapot vesz igénybe, így most úgy gondolja, 2018 első negyedévében kezdődhetnek meg az építkezések.

Hartmann Ferenc nem fogadta el teljes egészében a választ, és kérte a közönségben helyet foglaló munkást, hogy tegye fel kérdéseit. Kiderült, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek a munkások, ugyanis az útszakasz balesetveszélyes, és szeretnék, ha mielőbb biztonságosabbá tennék az utakat a gyártelepen. Porga Gyula a felszólaló munkásnak és Hartmann Ferencnek úgy válaszolt: ez a probléma már 10 éve fennáll, a megoldás pedig 2 milliárd forint, amire végre megvan a forrás.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az útszakasz mielőbbi fejlesztése érdekében
Gerstmár Ferenc (LMP) szintén napirend előtt tett fel kérdést a szórakozóhelyeken zajló razziákra vonatkozóan. Több helyen is megjelent ugyanis, hogy az október 9-ei rendőri ellenőrzések túl szigorúak és egyes esetekben sértőek is voltak.

Ipsits Csaba rendőrkapitány válaszolt, miszerint a West Balkánban történt tragikus események óta tartanak ilyen ellenőrzéseket, ahol a rendőrség és az adóhivatal mellett mindig jelen van egy civil is, aki akár képviselő is lehet. Az október 9-ei razzián például a drogambulancia vezetője kísérte a rendőröket. Az ellenőrzéseket havi 2 alkalommal tartják meg, egyszer a veszprémi egyszer a zirci járásban, és az alapján döntik el, hogy hova mennek, hogy honnan érkezik sok bejelentés, panasz és hol történik sok lopás. Az ilyen ellenőrzéseken ha szükséges, ruházat átvizsgálást is tartanak. November-december hónapban is lesz ilyen ellenőrzés, a képviselő-testület tagjainak is felkínálta a lehetőséget a rendőrkapitány, hogy velük tartson.

Gertsmár Ferenc szeretné saját szemmel is látni, hogyan zailk egy ilyen razzia, így él majd a lehetőséggel. Úgy gondolja, intenzívebb kommunikációra van szükség a lakossággal a témában.
Baumgartner Lajos (Fidesz) Czaun Jánoshoz (Fidesz), az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzat Társulás elnökéhez intézett kérdést: mi történt 10 éve Szentgálon?

Közismert tény ugyanis, hogy Szentgál közigazgatási területén szántót vásárolt meg a társulás elődeinek vezetése, abból a célból, hogy hulladéklerakót létesítsen, de erről a lakókat nem kérdezték meg. A környék települései tiltakoztak is a beruházás ellen.

Czaun János elmondta, az ingatlanügyeletet anno az önkormányzatok végezték, a telket a veszprémi önkormányzat vásárolta meg 43 millió forint értékben 4 ingatlant is vett az akkori polgármester Dióssy László vezetésével. Azt is elmondta, hogy egyetlen dokumentumot, cetlit sem kapott 2006-ban, amikor Hartmann Ferenctől átvette az ügyet, ő „csak” aláírta a földvásárlást.

Hartmann Ferenc szerint a képviselők amnéziában szenvednek, vagy nem tudnak számolni, ugyanis annak idején egyhangúlag szavazta meg a testület a vásárlást, ami nem 10, hanem 13 éve történt 2003. október 22-én a közgyűlésen. Czaun szerint fölöslegesen elköltött 300 millió forintról van szó, aminek az eladását Hartmann Ferenc készítette elő, egyezkedett az árról, ő maga pedig „csak” aláírta.
Feszültségoldásként dr. Strenner Zoltán (Fidesz) vette át a szót, aki sikertörténetként értékelte, hogy a lakótelepeken begyűjtötték a rendszám nélküli autókat. 73-ból már csak 19 jármű maradt a köztereken az összefogás és csapatmunka eredményeképp, ezt pedig eszperante nyelven is felolvasta.

Ovádi Péter (Fidesz) a népszavazás eredményeit értékelte: a lakosság nem kér a kényszerbetelepítésből.
Halmay György (Fidesz) a futsal csapat sikereit méltatta: hiszen a 6. forduló után az élen járnak a tabellán. A csapat többsége veszprémi, így itt szerezték meg a sportág alapjait.
Ezután a Ranolder-díjról vitáztak a képviselők, ugyanis Katanics Sándor (MSZP) szerint nem 4, hanem 5 díjat kellene átadni évente. Czaun János szerint a díj értékét csökkentené, ha többen kapnák meg, Némedi Lajos (Fidesz) alpolgármester szerint is elegendő a négy átadás. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) szerint nem csak pedagógusokat, hanem akár egy közösséget is díjazhatnának még. A szavazás után elutasították az ötletet. Katanics Sándor megállapította, hogy mindent csípőből leszavaznak a képviselőtársak, amit ő javasol.
Stigelmaier Józsefné (Fidesz) a Lokálpatrióták elnökét, Molnár Ernőt szólította fel, hogy számoljon el a korábban árult téglajegyekre szánt pénzekről. Hol a lé? – kérdezte. Maga is felmutatott néhány jegyet, amiket korábban 1000 forintért lehetett megvásárolni, így támogatták a veszprémi uszoda és strand felépülését. Molnár Ernő ekkor már kiment a teremből, így nem kaphattunk választ élőben.
Később a térfigyelő kamerákról szólt a közgyűlés. Katanics Sándor szerint ugyanis ezek általában nem szolgáltatnak használható információval egy-egy bűnügy esetén (lásd utazási iroda kirablása az Óváros téren).

Ipsits Csaba rendőrkapitány elmondta, ők csak kezelik a kamerákat, és állítja, hogy a kihelyezett „kamerával megfigyelt terület” tábláknak elrettentő ereje van. Technikai gondok persze mindig lehetnek, ezért úgy gondolja, hogy nem a kamerák számát kell növelni, hanem azok minőségét javítani. Sokat segíthet véleménye szerint, ha a város kivezető útszakaszain is van rendszámfelismerő kamera, ugyanis az autólopás, betörés bűncselekmények elkövetői 100%-ban vidéki elkövetők voltak. A kamera elhelyezést és a használatba adást is 17 igennel szavazták meg a képviselők.
Nádai Balázs a katasztrófavédelem őrnagya szólalt fel a szünet előtt utolsóként, aki szeretne minél több iskolába eljutni, hogy gyerekeket tanítson valós helyzetekre, hogy mit kell tenni tűzeset, baleset esetén. Elrettentené őket a gyorshajtástól is. Az ötletet természetesen támogatta a testület minden jelenlévő képvsielője.


Hozzászólások