Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.04., kedd (Domonkos, Dominika)

Roma lányokat céloz a rendőrség

MTI- 2016.10.11. 19:32
1867
Roma lányokat várnak a rendőrség soraiba.

Veszprém megyébe érkezett a roma lányokat célzó rendvédelmi kampány.

Kifejezetten roma lányokat célzó rendvédelmi kampányt indít az Európai Roma Rendvédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság állományából Kalányos Kitti rendőr törzsőrmester a kampány egyik arca.

Forrás:Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A kampány feladata, hogy a rendvédelmi hivatásokat népszerűsítse a roma fiatalok, különösen a roma lányok körében, illetve a roma származású rendvédelmi szakemberek „láthatóbbá” váljanak a társadalomban, hiszen a rendőrség esélyegyenlőségi programjainak köszönhetően évről-évre egyre több roma fiatal – közöttük sok lány – választja a rendvédelmi hivatásokat és munkájukkal ők is aktívan hozzájárulnak a közbiztonság és a közrend fenntartásához.

A roma rendvédelmi tisztek tapasztalatai azt mutatják, hogy a cigányságot sújtó társadalmi előítéletek csökkentése céljából alapvető fontosságú a cigány származású fiatalok számának növelése a rendvédelmi szervek állományában. Ugyanakkor a romák rendvédelmi integrációja közvetve az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, szegénység témaköreit is érintik. Külföldi és hazai példák is jól szemléltetik, hogy a rendvédelmi hivatások kiváló kitörési, megélhetési és karrierlehetőséget biztosítanak azoknak a fiataloknak, akik családjuk szűkös anyagi helyzete miatt egyébként nem tudnák folytatni tanulmányaikat.


A kezdeményezés szeretné megváltoztatni azt az általánosító vélekedést, amely a romák vonatkozásában automatikusan kizárja a rendvédelmi hivatások gyakorlását és minél szélesebb körben kommunikálni, hogy számos cigány származású ember vesz részt a rendvédelemben.

A kampány keretében cigány származású kolléganők, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai tartottak toborzó rendezvényt roma fiataloknak Lovászpatonán 2016. október 10-én. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Borbély Zoltán rendőr alezredes, a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes ügyrendben meghatározott helyettese vett részt az eseményen.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Hozzászólások