Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.04., szombat (Ulrik)

Segítséget kérnek, de a sajnálatunkat nem

Káposztás Vivien- 2016.11.28. 14:47
3287
A Fogyatékos emberek világnapját (december 3.) és az ÉFOÉSZ 35. születésnapját tartották hétfőn az Agórában.

Az idén 35 éves az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a megalakulásának célja, hogy valamennyi értelmi fogyatékossággal élő embernek ugyanolyan esélyei legyenek a mindennapokban, mint az egészségeseknek. Aki ismeri az egyesület munkáját, az tudja, hogy a város vezetői segítségével, már sok mindent sikerült létrehozni az évek alatt. Bebizonyították, hogy a fiataljaik úgy élhetnek, mint bárki más a többségi társadalomban, csak lehetőséget és bizalmat kell adni és talán egy kicsit több odafigyelést.

Fontos rávilágítani arra tényre, hogy a fogyatékkal élők mennyire rátermettek ügyesek bizonyos területeken, és biztosítani kell számukra a lehetőséget, hogy bizonyíthassák mennyire elhivatottak a kultúra iránt. Bemutathassák a tánc, a zene, a próza, a vers jótékony és felszabadító hatását, hogy mire képes egy mozdulat, egy gesztus, mennyi minden kifejezhető és elmondható általa. Minden szereplő önmagából merít ihletet, onnan hoz jelképeket, ezeket adja át a közönségnek. Így fejezik ki, hogy mit éreznek legbelül.


Némedi Lajos alpolgármester a megnyitó beszédében elmondta: az alapítvány tevékenysége, az itt született alkotások, amiket bemutatnak az aulában, és a vidám hangulat amit akkor lehet érezni, amikor együtt vagyunk, mind pótolhatatlan.

Némedi Lajos

Rybár Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója a megnyitón elmondta a mai nap apropója a fogyatékos emberek világnapjának megünneplése. Fejlődési rendellenesség, oxigénhiányos születés, baleset, betegség miatt a világon ma mintegy 650 millióan élnek fogyatékkal, a világ fejlett országaiban a lakosság mintegy 10 %-a, Magyarországon pedig 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékkal élő emberek számát.

Rybár JuditAz ő sorsuk alakulása közvetve a lakosság 1/3-át érinti. Ha létezne is gyógymód, kevesen férnének hozzá. A rendszerváltás előtt a fogyatékkal élők nagy részét mamutintézményekbe tömörítve rejtegették a világ elől. Rossz társadalmi beidegződések, rossz törvények miatt, valamint megfelelő segédeszközök hiányában. Ma már gyökeresen változott a fogyatékkal élő emberek helyzete. Sikerült kiírtan (nagy részben) a sértő megjegyzéseket, kevesebb a bántó, degradáló szó. Sikerült megváltoztatni rengeteg törvényt, új szabályokat vezettek be, átalakult, ahol lehet integrálttá vált az oktatás.

A világnap célja, hogy elősegítse a jobb megértést, támogatást biztosítson a méltóság, a jog és a jobb megértés érdekében. A mai napon különleges figyelmet, az év többi napján kiemelt köszönetet érdemelnek az élni, küzdeni akarók és az őket segítők. A fogyatékkal élők ma már láthatóan élnek köztünk. Kérik a segítségünket, de nem kérnek a sajnálatunkból.  Rybár Judit azt kérte, hogy a fogyatékkal élők hallassanak magukról minél többet, mert ez a történet nem csak egy napról szól.
Az ÉFOÉSZ 35. születésnapja alkalmából pályázatot írtak ki, az alkotókat díjazták az eseményen, az alkotásokat pedig az Agóra aulájában állították ki.


A nap folyamán a résztvevők bemutatták, hogy mit tudnak tánc, zene és verselés kategóriában.

Hozzászólások