Keresés
-18O
Veszprém
2020.06.01., hétfő (Tünde)

Sikerélmény a gyereknek, megerősítés a szülőnek

Offmedia- 2016.09.03. 14:00
919
Ötödik osztályos kisdiákok jelentkezését várják az ősszel induló tanévre.

Közösségi aktivitás és a kommunikációs készség terén mutatták a legnagyobb fejlődést a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség (FIT) Programjának felső tagozatos kisdiákjai. A négy régióban (Miskolcon, Veszprémben, Pécsett, Szolnokon) zajló képzések pszichológiai szakvéleményen alapuló eredményeit a régióvezetők és a szülők is megerősítették. A sikeres évet követően a FIT Program már az őszi tanévre toborozza a diákokat, szeptember 11-ig várják az érdeklődő, motivált gyerekek jelentkezését.

„A második félévben már sokkal nyitottabbak voltak a diákok a társaik felé, ennek köszönhetően pedig aktívabbak, ügyesebbek lettek a csoportmunkában. Tökéletesen látszik, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapatban: míg egyesek vezetői készségeik miatt emelkednek ki, addig a <> jó meglátásaikkal és egyedi ötleteikkel mozdítják előre a kreatív feladatmegoldást. Nincs jó és rossz helytállás egy adott szituációban, hiszen a cél az, hogy mindenki a saját képességeihez mérten fejlődjön” – nyilatkozta Szűcs Izabella, a FIT Programot vizsgáló szakértő.

A közösségi tevékenységek alatt a diákok már korán megtanulják, hogyan tudják érvényesíteni készségeiket és képességeiket. A szakértői csoport viselkedéselemző pszichológusa, Haraszti Tímea elmondása szerint az alkalmazkodás és a kooperáció „nyelvének” tanulása elősegíti, hogy hatékonyabban megtalálják az összhangot társaikkal. Ezek a tapasztalatok hatással lesznek a személyiségük fejlődésére is, amelyek meghatározzák a későbbi társas helyzetekben tanúsított viselkedésüket.

A csoportos munkák során elsajátított készségek még határozottabb fellépést, magabiztosságot adtak a diákoknak, a sikerélmények által pedig bátrabbá, kezdeményezőbbé váltak, amit a szülők is megerősítettek. A közösségi feladatok lehetőséget teremtenek arra, hogy a gyerekek megismerjék és tisztában legyenek erősségeikkel és fejlesztendő területeikkel. Ez egyben kitűnő önismereti tréning is számukra, aminek pozitív hatását később, a pályaválasztás során is felhasználhatják.

A programban részt vevő gyermekek rendkívül sokat fejlődtek a közösségi aktivitás területén a program kezdete óta: nyitottabbá váltak egymás felé és egyre jobban bekapcsolódtak a kooperatív munkába. A diákok sikeresen megtalálták a helyüket a csapatban és új barátságok is születtek. Külön öröm számunkra, hogy a gyermekek a hétvégi foglakozásokon kívül is szívesen élnek a „nyitott irodák” adta lehetőséggel, hogy jó közösségben, tartalmasan töltsék a délutánokat. Számos diáknál megfigyelhető, hogy vezetői készségeik kibontakoztatásával hatékonyan képesek koordinálni a közös feladatmegoldást. A gyerekek fejlődése a program keretein kívül is tetten érhető: nyitottabbá váltak, önbizalmuk nőtt, véleményüket egyre határozottabban képesek kifejezni és képviselni” – nyilatkozta Dr. Csinády Rita Veronika, a FIT Program veszprémi régióvezetője.

A program már ebben a korban is nagy hangsúlyt fektet a lexikális tudás és a különböző készségek elsajátításán túl a kapcsolatépítésre, így a diákok évente egyszer nyári tehetségtáborban vehetnek részt. Az ebben az évben első alkalommal Csobánkán szervezett FIT-táborba közel száz gyermek érkezett szerte az országból, akik újabb élményekkel gazdagodtak.

A Fiatal Tehetség Program a felső tagozatos diákokat megcélzó speciális képzés, amely 2015 októberében az ország négy régiójában (Miskolc, Veszprém, Pécs, Szolnok) indult, ősztől pedig már Budapesten is elérhető. A program célja, hogy a szülőkkel és tanárokkal együtt segítse a gyermekek kibontakozását, látókörének szélesítését és az egyéni érdeklődési területek felfedezését, amely a későbbiekben a diákok tudatos pályaválasztását támogatja.  A teljesen ingyenes képzés különlegessége abban rejlik, hogy a diákok nonformális keretek között, hétvégi oktatási napokon, valamint az oktatók által kapott anyagokon keresztül sajátítanak el a mindennapi élethez sok szállal kötődő témákat (úgymint a pénzügyi ismeretek, a média világa, a természettudományos kísérletek, egészségügyi tudatosság vagy a robotika), amelyekkel a hagyományos oktatási rendszerben nem találkoznak.

A FIT Program iránt érdeklődők a fit.mcc.hu oldalon tájékozódhatnak bővebben a 2016 őszén induló képzésről.

Hozzászólások