Keresés
-18O
Veszprém
2019.05.25., szombat (Orbán)

Szupercella pusztított az északi parton

MTI- 2016.07.14. 00:45
695
Elárasztották a facebookot a videók, fotók a viharról.

A Balaton térségét nyugati, délnyugati irányból szerda este fél nyolckor érték el a heves zivatarok. A legerősebb góc, egy szupercella (örvénylő zivatar) centrumával az északi part mentén haladt el, és sokfelé rendkívül intenzív csapadékot, pusztító jégesőt és orkánerejű szelet okozott - számolt be Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője az MTI-nek éjjel.

 

A Balaton térségében a legerősebb széllökéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőhálózatán Zánkán 20.05-kor (112 kilométer/óra), Balatonfüreden 20.25-kor (115 kilométer/óra), továbbá Siófok és Alsóörs között a vízközépi mérőcölöpön 20.30-kor (120 kilométer/óra) regisztrálták.

Fotónk illusztráció

A várható heves viharra már a reggeli óráktól figyelmeztetést adott ki az OMSZ siófoki obszervatóriuma, és a vihar közeledtét a tó körüli, másodfokon villogó viharjelző rendszer is megfelelően jelezte. Ennek köszönhetően a vízi rendészet munkatársai időben figyelmeztették a vízen tartózkodókat, illetve időben sikerült lemondani a szabadtéri koncerteket is - összegezte a szakember.

Elmondta, hogy az éjszaka folyamán további zivatarok várhatóak a Balatonnál. Ezek a hajnali órákra megszűnnek, viszont a következő napokban erős szélre, 40-60 kilométer/óra erősségű széllökésekre kell számítani a térségben.

 

Hozzászólások