Keresés
-18O
Veszprém
2021.01.18., hétfő (Piroska)

Ne csak a világnapon figyeljünk egymásra!

Káposztás Vivien- 2016.11.15. 14:40
1611
Mi a teendő, ha hátrányos megkülönböztetésben van részünk?

A Tolerancia Világnapja alkalmából szervezett konferenciát a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Elfogadás - Szemlélet és valóság címmel kedden Veszprémben.

Varga Endre a szervező egyesület vezetője a megnyitón elmondta, hogy az UNESCO 1995-öt a Tolerancia évévé nyilvánította, azóta pedig november 16. a Tolerancia Világnapja. Az idei (harmadik) rendezvényen arra fektetik a hangsúlyt, hogy konkrét példákkal is szemléltetik, hogy azok, akik "mások", "máshogy élnek", ugyanolyanok, mint bárki más és a munkabírásuk sem kevesebb.

Varga Endre

Némedi Lajos alpolgármester elmondta, arról beszélünk sokat, amiből hiány van. Ilyen a tolerancia is. Első, legtoleránsabb személynek Jézus Krisztust nevezte meg. Zárásként elmondta, hogy a mindennapokban, egészségügyben, oktatásban is sokkal nagyobb béketűrésre, elfogadásra lenne szükség.

Dr. Fábián Alexandra az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense elmondta, az egyesület fő feladata, hogy megvédjenek minden olyan személyt, akit neme, vallása, etnikuma, betegsége, fogyatékossága miatt ér hátrányos megkülönböztetés. Az ügyvédnő azt is elmondta, hogyan kell bejelentést tenni, ha mégis ilyen történik. Személyesen Fábián Alexandránál a fogadó órákon, írásban, illetve elektronikus formában az ügyfélkapun.

Dr. Fábián Alexandra

Később  dr. Herbert Attila, a Mozgássérültek Aktív Egyesületének munkatársa beszélt családjogi kérdésekről, arról, hogy milyen akadályokkal találkozik nap mint nap az, aki elvált, fogyatékos apaként próbál érvényesülni.

Dr. Herbert Attila

Ezután Németh Éva, ezredes, a Veszprém-kádártai büntetés-végrehajtási intézet vezetője tartott előadást a börtön működéséről. Megnyugtató adatként elhangzott, hogy a kádártai börtönben sok más megyéből érkező elítéltet is befogadnak, ugyanis Veszprém megye nem rossz statisztikájú terület (ami a bűnözést illeti).

A konferencián olyan személyek tartottak előadást, akik a mindennapi életben rendszeresen találkoznak toleranciával, vagy annak hiányával.

Hozzászólások