Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Új tűzoltójármű a ''Bakony fővárosának'' szolgálatában

Offmedia- 2016.05.02. 10:58
826
Szelthoffer Ferenc, a Zirci Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság elnöke és parancsnoka ünnepélyes keretek között vette át az önkormányzat, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint civilek támogatásából megvásárolt új gépjárműfecskendőt.

Zircen, a „Bakony fővárosában” már 1882 óta működik tűzoltóság, Veszprém megyében ötödikként alakultak meg. A település tűzvédelméért dolgozó tűzoltó-testület többször átalakult, majd megszűnt és újraszerveződött. Ma egy új gépjárműfecskendőt vehetett át a helyi önkormányzati tűzoltóság parancsnoka, Szelthoffer Ferenc.

Forrás:http://veszprem.katasztrofavedelem.hu/

Az ünnepséget dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára nyitotta meg, aki elmondta, ez a nap a zirci tűzoltóság szép ünnepnapja. Társadalmi szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek és magánemberek fogtak össze mindannyiunk biztonsága érdekében, hogy ha baleset történik, vagy a „vörös kakas felszökik a háztetőkre”, a személyi állomány mellett álljon rendelkezésre a megfelelő berendezés és az eszközök is, mondta az államtitkár.

A gépjárműfecskendőt dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője adta át a Zirci Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak. Kiemelte, hogy Magyarország lakosai biztonságban vannak, hiszen országszerte biztosított a mentő tűzvédelem a hivatásos és az önkéntes, azaz az önkormányzati tűzoltóságokkal.

Összesen hatvan ilyen önkormányzati tűzoltóság van az országban, közülük is kiemelkedő a zirci. A helyiek gépjárműfecskendője felett elhaladt az idő, de vigyáztak rá, karban tartották nap mint nap, hogy biztonságban vonulhassanak, emlékeztetett Bérczi László. A Belügyminisztérium és a BM OKF adományozta a járművet, de ahhoz még nagyon sok pénz kellett, hogy felújíthassák, mutatott rá: ehhez összefogásra volt szükség. Magyarországon elindult a gépjárműfecskendő-gyártás, az új járművekből a hivatásos és önkéntes állományoknak is jutnia kell. A következő három évben összesen ötvennégy autót adnak át a hivatásos szolgálatból az önkénteseknek, ezek közül ez az első, mondta el a főfelügyelő, majd átadta a zirci tűzoltóknak az új gépjárműfecskendőt, illetve a jármű indítókulcsát.

Szelthoffer Ferenc, a zirci tűzoltóság parancsnoka beszédében megköszönte a járművet. Ezután Ottó Pétertől, Zirc polgármesterétől vette át a tűzoltóság csapatzászlaját, amit Dékány Á. Sixtus főapát áldott meg. Az ünnepélyes átadás keretein belül elnevezték a zirci tűzoltóság laktanyáját. A névadó táblát Ottó Péter és Szelthoffer Ferenc közösen leplezték le: május 1-től Németh Tamás tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhai igazgatójának nevét viseli a zirci laktanya.

A szer és a zászló átadását követően Szent Flórián misét tartott Dékány Á. Sixtus főapát a Zirci Ciszterci Apátság templomában, majd a zirci arborétumban emlékfát ültettek Németh Tamás tűzoltó ezredes emlékére.

/Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/

Hozzászólások