Keresés
-18O
Veszprém
2019.06.24., hétfő (Iván)

Újabb cukiságok az állatkertben!

Offmedia- 2016.07.21. 14:46
975
Kishiúzok születtek a Veszprémi Állatkertben.

A Veszprémi Állatkert kárpáti hiúz párja szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket és a látogatókat. Kb. 70 napos vemhességet követően május 30-án adott életet három kölykének nőstény kárpáti hiúz, aki nagy gonddal és odafigyeléssel neveli kicsinyeit. A kis hiúzok egy éves korukban válnak önállóvá, egészen addig anyjuk gondoskodik róluk.

A kárpáti hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, ám egyedszáma az élőhelyének szűkülése, valamint a vadászat miatt nagymértékben lecsökkent. Magyarországon az utóbbi években az Északi-középhegység területén figyeltek meg hiúz nyomokat, mely azt bizonyítja, hogy ez a ritka állat ismét megtalálható hazánkban. Az ember közelségét kerüli, éjszakai életmódot folytat, és kiváló érzékszervei segítségével ügyesen vadászik.

A Veszprémi Állatkert részt vesz az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentő programjában (ESB), melynek keretein belül egy értékes génállományú kárpáti hiúz pár érkezett Veszprémbe, és a tenyészprogram sikereként idén két hím és egy nőstény hiúzzal bővült e veszélyeztetett faj állatkerti állománya.

A játékos kölykök szépen cseperednek, látogatóink már megtekinthetik őket a fejes-völgyi területen található kifutójukban.


Hozzászólások