Keresés
-18O
Veszprém
2019.03.24., vasárnap (Gábor, Karina)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Városi közgyűlés: védett ürgék a parkolóban, „takarodj Stigi” felirat a plakátokon

Városi közgyűlés: védett ürgék a parkolóban, „takarodj Stigi” felirat a plakátokon

Káposztás Vivien- 2016.04.28. 15:15
621
A csütörtöki városi közgyűlésen rendőrségi beszámolók, képviselői felszólalások mellett a város kis csoportja tiltakozását is kifejezte.

Napirend előtti pontként Adamovics László százados, a Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője értékelte a Fehér Péntek egész napos bemutatót, ahol a közlekedés árnyoldalit mutatták be.

Szintén napirend előtt szólalt fel Gerstmár Ferenc (LMP) aki a köznevelési intézmények városi fenntartásba való visszavételét indítványozta. Elmondta, szeretné, ha újra iskolafenntartó város lehetnénk, mivel az eddig modell megbukott. Porga Gyula polgármester erre reagálva elmondta, a város jó fenntartója volt a köznevelési intézményeknek korábban, később pedig jó működtetők, a nehézségek nem voltak tapinthatók (itt a hallgatóság kicsit felszisszent). A szándéknyilatkozatról szavazott a 16 személyes képviselő-testület, 4 igen és 12 tartózkodás mellett nem kapta meg az indítvány a többséget.

Gerstmár Ferenc
Forrás:veszprem.hu

Hartmann Ferenc (MSZP) a Veszprémi Kézilabda Zrt.-nek adott hitellel kapcsolatban kért részletes információkat a polgármestertől, de azt mondta, ezt 17 napja várja. Porga Gyula válaszul elmondta, hogy az MVM Veszprém kézilabdacsapat értéke Veszprémnek, ezért segítik a működést, ha szükséges. 2013 decemberében 150 millió forintot adtak hitelként, több szerződésmódosítás történt azóta, jelenleg 2016. december 31.-e a visszafizetés határideje. Hartmann Ferenc a szerződés jogszerűségére volt kíváncsi, erről írásban kap majd tájékoztatást a megállapodás részleteivel együtt.

Hartmann Ferenc
Forrás:veszprem.hu

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a Mesekórház-projektről érdeklődött még mindig napirend előtti felszólalóként. A polgármester erre reagálva elmondta a korábbi gyermekkórház épülete régóta rossz állapotban van, most állami tulajdonú, így az egyeztetések a Heim Pál Alapítvánnyal folyamatosan zajlanak. A hasznosítási projektterv készítése folyamatban van, ezt küldik majd az Állami Vagyonkezelőnek.

Forgóné Kelemen Judit Andrea
Forrás:veszprem.hu

Gerstmár Ferenc az egész város területén tapasztalható rossz parkolási viszonyokról szólt. Elmondta, a Gulya-dombon az állatkert területén például olyan zöldövezetben is szabad a parkolás, ahol a különösen védett ürgék magas populációja megtalálható, ezt saját szemmel látta. Porga Gyula szerint erről Török Lászlót, a Veszprémi Állatkert igazgatóját kell megkérdezni, aki hallgatóként vett részt a közgyűlésen.

Forrás:magyarnemzetiparkok.hu

Katanics Sándor arra kérte a polgármestert, értékelje az április 20-ai pedagógussztrájkot. Porga Gyula elmondta, az oktatók 37%-a, 340 fő vett részt a tiltakozásban. A pedagógusok követelései nem önkormányzati, hanem oktatásügyi kérdéseket vetnek fel – reagált a polgármester.

Porga Gyula polgármester
Forrás:veszprem.hu


Katanics Sándor a királyszentistváni hulladéklerakó problémájáról beszélt, miszerint szemétlerakónak használják, és a működés nem felel meg a kor elvárásainak, ezt a saját szemével is látta, amikor a telepen járt Hartmann Ferenc képviselővel.

Katanics Sándor
Forrás:veszprem.huCzaun János (Fidesz-KDNP), az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke erre egy dakota mondással reagált: a vízben hal, a levegőben madár, a szeméttelepen szemét van. Czaun János szerint egy nagy szélvihar után érkeztek a telepre, ahova illegálisan akartak behatolni. Elmondta továbbá, hogy ő maga semmilyen hiányosságot nem talált, pedig kérte a felügyelő szerveket, hogy vizsgálják át a működést, ellenőrizzenek mindent.

Czaun János
Forrás:veszprem.hu

Hartmann Ferenc szerint a viselkedésük nem volt provokatív amikor ott jártak és kérte a személyeskedés mellőzését. Czaun János a téma lezárásaként elmondta, bárki megkeresheti őt, szívesen beszámol a telep működéséről, körbevezet minden érdeklődőt, mert nincs titkolnivaló a szeméttelepen. A képviselők szövegértési problémáknak nevezték az egymás közti félreértések okát.

Itt a közönség kisebb tiltakozása szakította meg a közgyűlést. Stigelmaier Józsefné lemondását követelték „Stigi takarodj!” feliratú plakátokkal. 

Ezután dr. Ipsits Csaba ezredes számolt be részletesen a város közbiztonsági helyzetről.

A napirendi pontokról később számolunk be részletesen.


Hozzászólások