Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.14., péntek (Marcell)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Végre kiderült, mikor és hol csobbanhatunk majd az új veszprémi uszodában!

Végre kiderült, mikor és hol csobbanhatunk majd az új veszprémi uszodában!

Káposztás Vivien- 2016.10.17. 14:10
11263
Elkészült a részletes terv arról, hogy mikor nyílik, hol nyílik és hogyan fog kinézni a várva-várt veszprémi uszoda.


A „Mi uszodánkat Fűzfőn építették meg”, de most végre Veszprémben is megvalósul a saját, városi uszoda - mondta a hétfői sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester.


A tervezési, előkészítési folyamat 2015 februárjában indult, az előzetes megvalósítási tanulmány pedig a jövő heti, októberi közgyűlés elé kerül, majd október 31-én a minisztériumba is elküldik.

A folyamatot megelőzte a városi konzultáció, ahol egyértelműen kiderült, hogy Veszprémnek sokkal nagyobb a vízfelület-használati igénye, mint amit a jelenlegi két uszoda (Március 15. utcai, és Báthory iskolai tanmedence) biztosít.


Azt már korábban megszavazták, hogy a helyszín a Veszprém Aréna melletti, hipermarket mögötti, jelenleg üres terület lesz, ezután készülhetett el a részletes megvalósítási tanulmány. Csütörtökön bizottság, tervezők és képviselők gyűrűjében részletesen is ismertetik majd a terveket.


Milyen lesz?

Amit már biztosan tudunk, hogy egy komplex, többfunkciós uszodát képzeltek el a tervezők. Ez magában foglal egy 50x25 méteres, 10 pályás központi medencét, egy 25x25 méteres bemelegítő medencét, és egy változó vízmélységű tanmedencét.


Ezen felül a tervek között szerepel még egy szabadtéri, kiegészítő medence megépítése, ami nem kifejezetten a versenysportot, inkább a kikapcsolódást szolgálja majd a nyári időszakban.

A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a FINA előírásoknak, szabványoknak is megfeleljen az épület, mert nemzetközi vízilabda,- és úszóversenyeket is szeretnének a későbbiekben itt rendezni. A 650 fős nézőtér mellett egy 350 férőhelyes mobil lelátót is készítenek majd.

Fő területi mutatók:

· telekalakítási javaslat szerinti telekméret:  30.924 m2

· beépített terület (uszoda):  7.642 m2

· beépítés: 24,7 %

· nettó összterület (uszoda): 13.490 m2

· strand+szabadtéri medencék területe: 3.507 m2

· részben fedett/nyitott parkoló területe: 6.555 m2

· sétány (fedett parkoló rész) területe: 2.636 m2


Ezek mellett wellness részleget is kialakítanak.

A helyszín könnyű megközelítéséhez a közlekedési kapcsolatok megerősítése is szükséges. A Modern Városok Program keretein belül tervezett fejlesztések között szerepel az új sportkomplexumhoz vezető utak kiépítése is, tehát a 82-es és a 8-as főútról egyenesen az uszodához lehet majd érkezni.

Mitől komplexum?

A szabadidős centrum magában foglalja a Veszprém Aréna kibővítését, az uszoda megépülését és egy városi jégcsarnok megépítését is.A jelenlegi tervek szerint a jégpálya a mostani aréna parkoló helyén lesz, a parkoló átkerül az aréna mögé, így lehetőség lesz kibővíteni is az autók férőhelyét.

Az uszoda pedig a Tesco és az Obi mögött helyezkedik majd el közvetlenül.


A jégcsarnoknak és az arénabővítésnek feltétele a a 8-as és a 82-es út  kiépítése, de az uszoda elkészültét nem befolyásolja az útépítés.Mennyi az annyi?

A fenntarthatóság  jegyében az uszoda tetején napelem-rendszert építenek ki, összegyűjtik majd az esővizet, illetve  a víznyeréshez egy fúrt kutat is szeretnének majd.


A teljes uszodaberuházás összege közel 8 milliárd forint, amiben a kültéri medence is benne van. Ez egy ütemezett terv része, ami azt jelenti, hogy az uszoda megépülése után, később is kiépíthető lesz.


És a legfontosabb, hogy mikor?

Tehát október 31-én benyújtják a részletes megvalósítási tanulmányt a minisztériumba, és attól a perctől, hogy a minisztériumi egyeztetésen zöld utat kap, 2-2,5 éven belül csobbanhatunk – mondta a polgármester.


Az eredeti koncepció szerint egy zöldövezetet, sétányt is kialakítanak, ami a sportoláson kívül szabadidős lehetőséget is biztosít majd. Hosszútávra, előre gondolkozva tervezik a területkihasználást, hogy a későbbiekben is könnyen fejleszthető legyen.

Hozzászólások