Keresés
-18O
Veszprém
2019.05.20., hétfő (Bernát, Felícia)

Hajnalra eloltották a tüzet a Péti Nitrogénművek telephelyén

Offmedia- 2016.05.18. 23:31
533
Az első hírek még arról szóltak szerdán késő este, hogy nitrogén ég Pétfürdőn egy vegyi üzemben, de később kiderült, hogy nagynyomású hidrogén gyulladt meg.
22:35

A tűz a közeli ammóniatartályt és egy tornyot is veszélyeztet, omlásveszély van a helyszínen. A legmagasabb riasztási fokozattal vonultak a tűzoltók, jelenleg négy raj több mint húsz tűzoltója avatkozik be, de további egységek, köztük vízszállítójárművek és a katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre tart. Az oltást a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A területet 150 méteres körzetben lezárták, az elsődleges információk szerint senki sem sérült meg a tűzben, a közelben mentőegységek várakoznak, ha szükség lenne esetleges sérültek ellátására. Lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség a helyszínen.

Frissítés 23:00

Tíz vízsugarat helyeztek készenlétbe a lángoló hidrogénvezeték mellett és az égő közeg környezetét hűtik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a tűzoltók a pétfürdői vegyi üzemnél. Az égő hidrogén utánpótlását elzárták, csökkenő nyomással, de még mindig intenzíven ég az anyag. Ezt kizárólag gőzzel lehet hűteni, a vízsugarakat a tűz továbbterjedésének megakadályozására és a környezet védésére, hűtésére használják a tűzoltók.


Frissítés: 23:35

A gázkiáramlás folyamatos, de nincs veszélyes gázkoncentráció. Folyamatosan csökkent a lángnyelvek magassága, végül pedig fél 12-kor megszűnt a lánggal égés a pétfürdői üzemben. A megsérült vezetékből azonban továbbra is szivárog a gáz, a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végez, 15-20 méteren belül tudták alacsony koncentrációban kimutatni az ammónia jelenlétét a levegőben. A méréseket folytatják, de veszélyhelyzet nincs a helyszínen. A tűzoltók folytatják a vezeték hűtését, illetve figyelemmel kísérik, hogy mennyire károsodott a tűzben az ipari üzem érintett tornya. A torony hűtésére a helyszínre rendeltek egy magasból mentő tűzoltójárművet. Lakosságvédelmi intézkedésre továbbra sincs szükség a helyszínen.

Frissítés 02:18 - Eloltották a Péti Nitrogénművekben keletkezett tüzet

Eloltották a tüzet a Péti Nitrogénművek területén, ahol szerdán késő este nagynyomású hidrogén gyulladt meg - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes szóvivője csütörtökön kora hajnalban az MTI-vel.

Tűzoltóautók távoznak 2016. május 19-én kora hajnalban a Péti Nitrogénművek telephelyéről, ahol hidrogén kapott lángra az éjszaka.
Forrás:MTI Fotó: Mátyus Tamás

Bakos György elmondta, hogy a szerdán késő este keletkezett tűz megfékezésében és a folyamatos vizsgálatokban Pétfürdőről, Balatonfűzfőről, Veszprémből, Székesfehérvárról, Siófokról és Kisbérről 13 egység mintegy 50 tűzoltóval vett részt.

A szóvivő hozzátette: a tűz keletkezésének körülményeit vizsgálják.


/Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, MTI/

Hozzászólások