Keresés
-18O
Veszprém
2019.03.24., vasárnap (Gábor, Karina)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Veszprémben egészségház, új óvodaépület és időskori foglalkoztató jöhet létre

Veszprémben egészségház, új óvodaépület és időskori foglalkoztató jöhet létre

Káposztás Vivien- 2016.05.27. 16:47
459
Az új fejlesztések mind a családok napi életébe kapcsolódnak be: óvoda, egészségház és demens betegeknek kialakított időskori foglalkoztató jön létre Veszprémben.

A csütörtöki májusi közgyűlésen több pályázatról is döntöttek a képviselők, ezért Brányi Mária alpolgármester és Józsa Tamás a Stratégiai Iroda vezetője sajtótájékoztatót tartott pénteken, hogy részletesen beszámoljanak a tervekről.

Brányi Mária elmondta, hogy mind a négy pályázat a családok napi életéhez kapcsolódó fejlesztési elemek.


Józsa Tamás és Brányi Mária ismertette a terveket

- A Kabay utcában egészségházat alakítanak ki: egy három egységből álló egészségügyi alapellátó blokkot, és ugyanabben az épületben, - de külön bejárattal - védőnői tanácsadók is lesznek. Az összprojekt 128 millió forint az előkészítési költségekkel együtt. Ez a fejlesztés lesz az első az egészségügyi alapellátás feltételrendszerének minőségjavítja érdekében a városban.

- Az Egry úti óvoda újjáépítése során egy 11 csoportos minden igénynek megfelelő 500 millió forintos összköltségű projekt valósul meg. Az egyéves Ringató óvoda  jó előképe ennek a tervezetnek, ennek adaptációját valósítják meg az Egyetem városrészben. Az Egry úti óvodából jövő júniusban költöznek ki a gyerekek, az ő elhelyezésüket a meglévő óvodák üres csoportjaiban oldják meg, többek között a Nagy László utcába, a Deák iskola melletti épületbe, illetve a gyulafirátóti Kastélykert óvodába is átcsoportosíthatják a gyereket, erről a szociális iroda segítségével döntenek, velük szervezik át a nevelési intézményeket. Az egyeztetések ősszel kezdődnek, az átépítési munkák körülbelül egy nevelési évig tartanak.

Az alpolgálmester elmondta, több nevelési intézmény is megújul: Gyulafirátóton az óvoda mellett bölcsődét is szeretnének létrehozni, illetve  további két óvodát is felújíthatnak.

- Az idős emberek magas szintű ellátását segíti a Bagolyvári úti idős otthon földszintjén kialakuló demens betegek nappali foglalkoztatója. A projekt 52-53 millió forintba kerül.

- Brányi Mária beszámolt egy másfajta fejlesztésről is, amely alulról indul és közös szervezést igényel, amihez az EU két forrást is biztosít. Ehhez szükség volt egy helyi akciócsoport megalakításához is, amelyhez 24 csoport (7 üzleti, 9 közszféra és 8 civil) csatlakozott a helyi közösségből. Az élet valamennyi területéről van résztvevője a Veszprém az élhető város közösség nevet választó csapatnak.

Az alpolgármester zárásként elmondta, a város mindig sikeresen pályázott eddig konzorciumban (például: belvárosszépítés, Smaragdváros, Agóra)

A helyi közösségi akciócsoport taglistája


Hozzászólások