Keresés
-18O
Veszprém
2020.08.08., szombat (László)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Világszerte egyedülálló létesítménnyel spórolnak a pápai reülőtéren

Világszerte egyedülálló létesítménnyel spórolnak a pápai reülőtéren

MTI- 2016.11.17. 14:48
645
Katonai hangárkomplexumot adtak át a Pápa Bázisrepülőtéren csütörtökön.

Az épület a C17-es repülőgépek teljes körű kiszolgálására alkalmas. A világszerte egyedülálló létesítménynek köszönhetően költséghatékonyabb lett a repülők működtetése - hangsúlyozta a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkárhelyettesének helyettese.

 

Ernest J. Herold elmondta, hogy a komplexumot 12 nemzet, köztük Magyarországon kívül kilenc NATO-tagország és két NATO partnerségi ország hozta létre 9,5 milliárd forintból.

Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka (j) és Noldus Wiek, a NATO légiszállítást kezelő programmenedzsere
Forrás:MTI Fotó: Bodnár Boglárka
 
Hangsúlyozta: a létesítmény fontos szerepet játszik az utóbbi időszakban egyre növekvő biztonsági fenyegetettség hosszú távú kezelésében.     

A nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program égisze alatt kialakított hangárkomplexum kulcsfontosságú szerepet tölt be a NATO-szállítás gerincét jelentő légi szállításban. A SAC program 30 évre előre tervezi elképzeléseit - húzta alá.

Noldus Wiek, a NATO légi szállítást kezelő programjának menedzsere arról beszélt, hogy az új létesítmény jól felszerelt raktárbázissal is rendelkezik.

Az újonnan átadott hangárkomplexum
Forrás:MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Hozzátette: a helyi gazdaság szempontjából is kiemelt fontosságú az építmény, hiszen 38 új munkahely jött létre általa.

Nitz Trevor, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka kitért arra, hogy a hangár veszélyes anyagok tárolására is alkalmas.     

Mivel fedett helyen tárolnak mindent, jelentősen megnő az eszközök élettartama - fűzte hozzá.     

A parancsnok felidézte: 2008 óta működik Pápán nehézszállító ezred, 2013-ban kezdték meg a hangárkomplexum építését, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Finnország és Svédország részvételével.

 

Hozzászólások