Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.14., kedd (Örs, Stella)

2400 ember halt meg az erőszakhullámban a Fülöp-szigeteken

MTI- 2016.09.05. 20:50
551
A maffia állhat a gyilkosságok egy része mögött, szükségállapotot hirdetett ki hétfőn országában a Fülöp-szigetek elnöke.

Rodrigo Duterte a tömegesen előforduló erőszakos cselekményekkel indokolta intézkedését, amely - mint mondta - visszavonásig érvényes.

 

Az elnöki tájékoztatásügyi hivatal hangsúlyozta, hogy a szükségállapot pusztán a rendőri és katonai fellépés erősítését jelenti a közbiztonság végett, "semmi köze rögtönítélő bíráskodáshoz".

A hétfői elnöki rendelkezésnek már pénteken megvolt a "beharangozója", azt követően, hogy robbantásos merényletet követtek el Davaóban, ahol Duterte polgármesterként országos ismertségre tett szert. A robbanásban 14-en haltak meg. A detonáció egy piacon történt az előkelő Marco Polo szálloda előtt, ahol az államfő gyakran megszáll. A merénylet helyszínére siető elnök már pénteken szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba.

Ami az országos erőszakhullámot illeti, nyár eleje óta 2400 ember vesztette életét a Fülöp-szigeteken azután, hogy Rodrigo Duterte elnök meghirdette drogellenes háborúját. A feltételezett bűnözőknek kevesebb mint felével - 1011-gyel - a rendőrség végzett, a fennmaradó 1391 haláleset ügyében a rendőrség vasárnapi közleménye szerint a hatóságok nyomozást folytatnak.

Drogháború zajlik az országban

Jó pár bűnözőt ugyanis ismeretlen fegyveresek öltek meg, sokuk holtteste mellett kartonpapírra írt üzenet tudatta, hogy a halott drogkereskedő volt. A rendőrség arra gyanakszik, hogy a maffia állhat a gyilkosságok egy része mögött, így próbálva leplezni bosszúját a bűnszövetkezetet elárulókon.

Az ENSZ és a jogvédő szervezetek erőteljesen elítélték az önbíráskodást, már csak azért is, mert gyaníthatóan nem minden meggyilkolt volt bűnöző. Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok által, és folytatja hadjáratát.

Az elnök hétfőn újfent tanúbizonyságát tette annak, hogy fittyet hány a külvilág véleményére. Barack Obama amerikai elnöknek megüzente, hogy, ha találkoznak a héten Laoszban az ASEAN, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének értekezletén, ne kérdezősködjön tőle a Fülöp-szigeteki jogtalan kivégzésekről.

"Ha mégis megteszi, szitokáradatot zúdítok az ördögfajzatra!" - adta értésre Duterte.

Obama ezek után szakértőit arra utasította, döntsék el, építő jellegű lenne-e találkoznia Dutertével.

A Fülöp-szigetek elnöke már korábban is bizonyította, hogy nem finomkodik a szavakkal: gyalázta már Ferenc pápát és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is.

 

Hozzászólások