Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.14., kedd (Örs, Stella)

"A klímaváltozás kellős közepén vagyunk"

MTI- 2016.09.12. 07:00
581
Az idei a legmelegebb nyár a feljegyzések kezdete óta német meteorológusok szerint.

Globálisan a 2016-os a legmelegebb nyár a feljegyzések kezdete óta - közölték hétfőn német szakértők Berlinben.


"A klímaváltozás kellős közepén vagyunk" - mondta Paul Becker, a Német Meteorológiai Szolgálat alelnöke a Német Klíma Konzorcium ülésén. 
Június és augusztus között globálisan nézve olyan meleg volt, mint ebben az időszakban még soha a mérések kezdete óta. Becker szerint 2016 lesz a legmelegebb év 1880 óta.


Németországban ugyan nem voltak különösen kiemelkedőek az idei hőmérsékletek, de drámaiak voltak az ország különböző területein a négyzetméterenkénti és óránkénti több mint százliteres esővel járó heves tavaszi esők. "Számolnunk kell azzal, hogy az ilyen jelenségek gyakrabban következnek be" - hangsúlyozta a szakértő.

A Német Meteorológiai Szolgálat hétfőn hőségriadót rendelt el. Berlinben, Brandenburg déli részén, Szász-Anhalt keleti területein és Szászország északnyugati részén akár 33 Celsius-fok is lehet. A riadó keddig van érvényben, de várhatóan szerdáig meghosszabbítják. A szolgálat akkor hirdet hőségriadót, ha az érzékelhető hőmérséklet két egymást követő napon át 32 Celsius-fok felett marad és éjszaka is csak kevéssel hűl le.

A tudósok figyelmeztettek arra, hogy a változó klíma miatt mindenkinek egyéni előkészületeket is kell tennie, az embereknek fel kell vértezniük magukat a szárazságok és a heves esők ellen.

Becker szerint ellenőrizni kell a házakat, helyt állnak-e a szélsőséges körülmények között is. Fontos megtanulni továbbá, hogyan kell viselkedni áradás esetén. A szakértő szerint ezt már az iskolásoknak is meg kellene tanítani.


Hozzászólások