Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.06., hétfő (Csaba)

A luxemburgi külügyminiszter kizárná Magyarországot az EU-ból

MTI- 2016.09.13. 16:56
471
Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból

Ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. Felvetését Budapesten és több európai fővárosban is egyértelműen visszautasították. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asselborn szavaira reagálva a többi között kijelentette: "eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura", látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, "kioktató, nagyképű, frusztrált". 


A  luxemburgi szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy "hatékonyabb Európa" felépítésére, de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a "baloldali és jobboldali demagógok" csak tovább erősítenek. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb" a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. "Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal".

Szerinte Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye "természetesen Európa ellen" szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami "felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes" eljárás - vélekedett.


Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely "kerítést épít háborús menekültek ellen", vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére - jelentette ki.

Hozzátette, hogy nem naiv, és ismeri az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amelynek alapján az intézkedést csak a tagországok teljes egyetértésével lehet meghozni. Éppen ez a gond, és ezt tudja a magyar kormányfő is, akit legkevesebb egy ország védelmez, ezért hasznos lenne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy ne legyen szükség egyhangúlag hozott döntésre a tagság felfüggesztéséhez - mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asselborn szavaira reagálva hangsúlyozta, hogy a magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Szijjártó úgy fogalmazott: "eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura", látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, "kioktató, nagyképű, frusztrált". Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de "magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül" - vélekedett. Hozzátette: "rendes nihilistaként" fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A miniszter hangsúlyozta:  Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és "a Jean Asselborn típusú figurákról" - közölte, megjegyezve: ez a jogállam.

Szijjártó Péter szerint kissé furcsa, hogy az "adóoptimalizálás" hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, "de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország". A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket - áll a külügyminiszter közleményében.

Nem osztja luxemburgi kollégája véleményét Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki azt mondta, hogy egy uniós tagállamot sem kellene kitessékelni a közösség ajtaján. "Ez nem egy egyeztetett európai álláspont" - mutatott rá a lett fővárosban tartózkodó Steinmeier egy sajtótájékoztatón.

"Megértem, hogy Magyarországot figyelve néhányan egyre türelmetlenebbek Európában az Európai Bizottság és a magyar kormány folyamatos csörtéi miatt" - magyarázta az Asselborn személyes jó barátjának számító Steinmeier. "Ugyanakkor az én személyes hozzáállásom nem engedi meg, hogy kitessékeljünk egy európai tagállamot az ajtón". Hozzátette: "néha nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat."

Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics "hangszóró-diplomáciának" nevezte Asselborn javaslatát. "Ez a retorika nem segít rajtunk" - mondta.

Véleményét Linas Linkevicius litván külügyminiszter is osztotta, aki szerint "az ilyen radikális kijelentések nem mindig lendítenek a dolgokon".

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szintén visszautasította Asselborn felvetését, és elfogadhatatlannak nevezte a szavait. Lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerüljön, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához - szögezte le.

Milos Zeman cseh államfő szerint a luxemburgi külügyminiszter kijelentései rendkívüli módon ártanak az egész Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek". Asselborn bírálatát Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is visszautasította.


Hozzászólások