Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.14., kedd (Örs, Stella)

A Valentin-napon házasodók 21 százaléka elválik

MTI- 2016.10.02. 09:00
430
Gyakoribb a válás, ha a házasságot különleges napon kötötték.
Gyakoribb a válás az olyan házaspárok körében, akik esküvőjüket valamely különleges napon, Valentin-napon vagy érdekes számú napokon, például 1999. szeptember 9-én tartották - állapította meg egy nagy esetszámú, friss ausztrál kutatás.

A Melbourne-i Egyetem kutatói azt találták, hogy akár 36 százalékkal is megnőhet a válás kockázata azoknál a pároknál, akik különleges napon esküdnek.

A Nem a te napod: válási kockázat a romantikus vagy különleges dátumú napokon házasodó pároknál címet viselő tanulmány megállapította, hogy ezeken a napokon akár ötször annyi esküvőt is tartanak, mint a nem speciális időpontokban.
A tanulmány szerzője, David Ribar elmondta, hogy a vizsgált egymillió esküvő közül a Valentin-napiak 11 százaléka, a különleges számozású napokon kötött frigyek 10 százaléka, a nem speciális napokon tartott házasságkötések 8 százaléka végződött válással öt éven belül.


Kilenc éven belül azonban már a Valentin-napi párok 21 százaléka, a különleges dátumot választók 19 százaléka, a közönséges napokon házasodóknak csak 16 százaléka döntött a frigy felbontása mellett.

Akik különleges napokon esküdtek, azok között nagyobb valószínűséggel fordultak elő többedszer házasodók és gyermekesek is, mint azok között, akik közönséges napon mondták ki az igent - írta szerdai sajtóközleményében Ribar.

"Azt is megállapítottuk, hogy a különleges napot választó párok kevésbé hasonlítanak egymásra, nagyobb köztük a korkülönbség és az iskolázottságuk is eltérőbb, mint a közönséges napon házasodóké" - tette hozzá Jan Kabatek, a tanulmány társszerzője.

Ribar szerint nem a dátum számlájára írható a házasságok kudarca, inkább ott kell keresni a válások magasabb kockázati arányának okát, hogy mit árul el a dátum kiválasztása az ifjú párról.

"Lehetséges, hogy a közönséges napon házasodók biztosabbak a kapcsolatuk erejében és abban, hogy jól illenek egymáshoz, mint azok a párok, akik különleges napot választanak" - érvelt Ribar.


Hozzászólások