Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.14., kedd (Örs, Stella)

Földnek csapódott, és lángba borult egy kisrepülő Máltán

MTI- 2016.10.24. 11:33
634
Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren.

Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt, a máltai kormány szerint francia határőrök utaztak a gépen - jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja.

 

A repülő Líbia felé indult, de nem sokkal felszállás után, helyi idő szerint reggel fél 8 előtt a kifutópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A Times of Malta honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a repülőtér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai. 
A szigetország nemzetközi repülőterét körülbelül négy órára lezárták.

Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.

"Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék" - idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő "talán 10 méterre" tőle csapódott a földbe.


A balesetet senki nem élte túl. Reptéri források először arról tájékoztatták a Times of Maltát, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, melyet az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat.

A Frontex szóvivője, Krzysztof Borowski Varsóban úgy reagált a hírre, hogy a repülőgépet nem a Frontex vezényelte Máltára, majd a Frontex nem sokkal később azt is tudatta, hogy az ügynökség egyetlen munkatársa sem érintett a balesetben. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője az egyik közösségi oldalon szintén azt írta: a balesetben egyetlen uniós szakember sem érintett. Közben a máltai repülőtéren katonai források arról számoltak be, hogy a gép utasai egytől egyig francia állampolgárok voltak.

A máltai kormány közleményben tudatta, hogy a repülőgépen öt francia határőr utazott, akik felderítő küldetésen vettek részt. A francia határőrség immár öt hónapja végzett megfigyelő repüléseket a térségben, a kábítószer- és embercsempészek útvonalait feltérképezendő. A kormányzati kommüniké szerint a pilóták helyi repülésről adtak le repülési tervet, párórás út után vissza kellett volna térniük Máltára, máshol pedig nem terveztek leszállást.

"Hivatalos információk, videofelvételek és szemtanúk, köztük a máltai fegyveres erők tagjainak és hivatásos pilóták beszámolója egyértelműen arra utal, hogy a becsapódás előtt nem történt robbanás a gépen" - tudatta a máltai kormány, amely azt is pontosította, hogy a szerencsétlenül járt repülőgépet az Egyesült Államokban jegyezték be, de valóban egy luxemburgi cég bérelte.

A francia védelmi tárca szintén közleményt adott ki, melyben megerősítik, hogy a gépen lévők a minisztérium számára végeztek felderítő tevékenységet a Földközi-tengeren. Arra is kitérnek, hogy az áldozatok közül hárman dolgoztak a francia védelmi minisztériumnak, ketten pedig a gépet üzemeltető cég munkatársai voltak. A baleset okainak feltárására belső vizsgálat indult.

 

Hozzászólások