Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)

Alvilági kapcsolatai miatt ismerte a rendőrség a berlini gázolót

Offmedia- 2016.12.20. 06:21
1533
Belerohant a tömegbe egy lopott teherautó a berlini karácsonyi vásáron. A halálos áldozatok és a súlyos sérültek száma emelkedik.
Lopott kamionnal, lassítás nélkül hajtottak a tömegbe

A legfrissebb hírek szerint 12 halálos áldozata van a tragédiának, 48 ember megsérült, többen súlyosan.
A 24.hu-n megjelent cikk szerint szándékosan hajtottak a sétálók közé. Az egyik elkövetőt elfogták, a másikat lelőtték.  Azt írják, Berlinben óriási a készültség, és más német városokban is megerősítették a karácsonyi vásárok őrzését.

Az index.hu azt írja, hogy a kamion fülkében egy lengyel férfi holttestét találták meg, akitől feltehetőleg elrabolták a kamiont. Hajnalra a rendőrség már egyértelműen kizárta, hogy ő vezetett volna a tömegbe.

{instagram}BOOi_JHAu4v{/instagram}

Hétfő éjszaka, röviddel az incidens után egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki közölte a lengyel TVN24-el, hogy a tragédiát okozó teherautó cégének a tulajdonát képezi, és a fényképek alapján ismerte fel a járművet. Azt mondta, hogy teherautót vezető unokatestvérével hétfő délután négy óra óta nem tudott kapcsolatba lépni. "Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette" - mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, és egy ilyen tömegű ember aligha oldhat kereket a tömegben gázolás után.

{instagram}BOOKfpxg9eC{/instagram}


A berlini rendőrség Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy a teherautót egy lengyelországi építkezésről lopták el.

A 444.hu szerint a berlini polgármestert sokkolta a hír, lélekben a gyászoló családok mellett áll. Egy kereszténydekokrata politikus, Wolfgang Bosbach így fogalmazott: „Bár még nagyon keveset tudunk, azt látni, hogy szándékos és brutális támadásról van szó. (...) Értjük a célzást: mindegy, hogy mikor, mindegy, hogy hol, bármikor lecsaphatnak.”

A német média és a hírtévék által megszólaltatott szemtanúk közül sokan úgy nyilatkoztak, hogy a gázolás csakis szándékos lehetett, mert a teherautó nem lassított a vásár felé tartva, másrészt pedig olyan utcákon érkezett oda, amelyeken személygépkocsik nehezen tudnak közlekedni, nem is beszélve nagyobb méretű teherautókról.

Ismeri a rendőrség az elkövetőt

A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal.

A német belügyminiszter sem zárta ki, hogy merénylet történt. "Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy "merénylet", de sok minden erre utal" - fogalmazott Thomas de Maiziére keddre virradóra a ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne a végleges következtetések levonása.

"Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és más iszlám terrorcsoportok nemzetközi dzsihádjukban (szent háborújukban)  mindig gyilkolják a keresztényeket otthonukban, és ott, ahol imádkoznak. Ezeket a terroristákat, regionális és globális hálózataikat el kell törölni a föld színéről. Ezzel fogunk foglalkozni a szabadságot szerető partnereinkkel" - közölte a megválasztott amerikai elnök.
Trump a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a hétfőn történt három incidens - a berlini gázolást, a zürichi lövöldözést és Andrej Karimov ankarai orosz nagykövet meggyilkolása - arra utal, hogy "súlyosbodik a helyzet".
"A civilizált világnak el kell kezdenie másképp gondolkodnia" - írta.

A támadás nagyon hasonlít a júliusi támadáshoz, amikor a franciák nemzeti ünnepén egy kamion a tömegbe hajtott Nizzában 84 ember halálát okozva. A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt.

Magyarokat keresnek

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat - mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán kedden, kora reggel.

Hozzátette, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott - tette hozzá.


Forrás: MTI, 24.hu, 444.hu, index.hu

Hozzászólások