Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Így ünnepli 80. születésnapját Ferenc pápa

MTI- 2016.12.16. 23:32
638
Akár te is felköszöntheted mailben.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Szokásos vatikáni munkáját végzi születésnapján is Ferenc pápa, aki szombaton tölti be nyolcvanadik életévét. A egyházfő születésnapjára azonban készülnek paptársai és a hívők is,  akik személyesen köszönthetik fel őt. 


A Vatikán külön elektronikus postacímet hozott létre Ferenc pápa felköszöntésére, amelyen a világ bármelyik részéből gratulálni lehet. A hét nyelven működő email-cím olaszul: PapaFrancesco80@vativan.va, latinul PapaFranciscus80@vatican.va. Az alkalomra életbe lépett a #pontifex80 hastagh is, amellyel az összes közösségi oldalon fel lehet köszönteni Ferenc pápát. 
Róma lakosai - szokás szerint - a Vatikán bejáratainál adják át a pápa születésnapjára készített ajándékaikat. Vasárnap pedig a Szent Péter térről köszöntik fel az egyházfőt, amikor délben beszédet mond.

Forrás:By Korea.net

Az 1936. december 17-én Buenos Airesben, Argentínába kivándorolt olasz családban született Jorge Mario Bergoglio születésnapján is mindennapos vatikáni szolgálatát végzi. Reggel a Rómában tartózkodó bíborosokkal mutat be misét (akik már készülnek az egyházfő felköszöntésére), majd Ferenc pápa küldöttségeket fogad. Szombat délután Claudio Baglioni olasz énekes tart jótékonysági koncertet a vatikáni audiencia-teremben, de ez a közép-olaszországi földrengés sújtotta lakosságnak szól. 

Születésnapján Ferenc pápa megajándékozza a Róma utcáin élő hajléktalanokat és szegényeket - mondta Diego Ravelli atya, a pápai alamizsnahivatal vezetője. Pápává választása óta ugyanis  az egyházfő minden születésnapján valamilyen meglepetésben részesíti az általa az év többi részében is sokat segített hajléktalanokat. Tavaly takarókat és hálózsákokat adományozott nekik, korábbi születésnapján ünnepi ebédre hívott meg néhány római hajléktalant. 

A szerdai általános audiencián a hívők egy része már előre felköszöntötte az egyházfőt, akinek egy tortát is átadtak, Ferenc pápa azonban nevetve úgy reagált, hogy Argentínában nem hoz szerencsét, ha valakinek már a születésnapja előtt gratulálnak. 

Az 1969-ben pappá szentelt Jorge Mario Bergoglio, később Buenos Aires érseke számos interjúban sok mindent elmesélt már magáról: kedvenc filmjeinek egyike a Babette lakomája, kedvenc operája Puccini Turandotja, kedvenc festménye Marc Chagall Fehér keresztrefeszítés című műve, nagy labdarúgó- és kosárlabda-szurkoló - írta a L'Avvenire olasz katolikus napilap.

A La Stampa című olasz napilapban közölt felmérés szerint az olaszok 85 százaléka nagyra becsüli Ferenc pápát.

Hozzászólások