Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)

Izraeli halálos áldozata is van a berlini merényletnek

MTI- 2016.12.22. 12:46
1452
Könyörtelenül harcolni fogunk a szélsőségesek és a gyűlölet ellen - nyilatkozta az izraeli államfő.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:


Izraeli halálos áldozata is van a három nappal ezelőtti berlini gázolásos merényletnek - közölte csütörtök reggeli híradásában az izraeli tízes tévécsatorna. 
Éjjel azonosították a Breitscheidplatzon történt merénylet áldozatai között a merénylet óta eltűnt izraeli turista, Dália Eljákim holttestét. A helyi izraeli nagykövetség megkezdte az előkészületeket Izraelbe szállítására.

{instagram}BOUSVakjI29{/instagram} 
Az Izraelben, Herzlián élt hatvan éves nő férje, a vele egykorú Rami Eljákim súlyosan megsérült, már kétszer megoperálták. A követség szóvivője elmondta, hogy az orvosok lélegeztető gépen tartják, de nincs életveszélyben.

A házaspár huszonéves fia és lánya már kedden Berlinbe utazott, eddig azt remélték, hogy az azonosítatlan, súlyos sebesültek között találják meg édesanyjukat, de végül az ismeretlen halálos áldozatok között lelték meg. DNS-mintájukkal segítették a német rendőrséget édesanyjuk azonosításában.

Reuven Rivlin államelnök részvétét és együttérzését fejezte ki a családnak. "Egységesek és elszántak maradunk ezzel az egész világot sújtó gyilkos terrorral szemben, és könyörtelenül harcolni fogunk a szélsőségesek és a gyűlölet ellen" - hangsúlyozta közleményében az izraeli államfő.


Közben a The New York Times című amerikai napilap egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőre hivatkozva bejelentette, hogy a berlini gázolásos merénylet fő gyanúsítottja, a tunéziai Anis Amri a pokolgépek készítésének módját tanulmányozta az interneten, és közvetlen kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel


A helyi idő szerint szerda este közzétett tájékoztatás szerint a 24 éves férfi a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül legalább egyszer kommunikált a terrorcsoporttal, és szerepelt az Egyesült Államok berepülési tiltólistáján.

A számos álnevet használó, Olaszországban börtönviselt, kiutasított, majd egy időre eltűnt és Németországban felbukkant Amri a feltételezések szerint elmenekült a 12 halálos áldozattal és 48 sebesülttel járó hétfői támadás helyszínéről. Tizennégy sebesült továbbra is válságos állapotban van. A tunéziai férfi személyi iratait a merénylet után találták meg a tömegbe hajtó kamionban.


{instagram}BOUU4W4gbCA{/instagram}Amrit idén március és szeptember között megfigyelés alatt tartották a német hatóságok, azzal gyanúsították ugyanis, hogy pénzt készül lopni egy gépfegyver beszerzéséhez, hogy aztán később támadást hajtson végre több társával együtt - közölték a berlini nyomozó hatóságok. Elegendő bizonyíték hiányában azonban végül nem emeltek vádat ellene. 
A férfinak egyelőre nem bukkantak a nyomára, nemzetközi körözést adtak ki ellene.
Hozzászólások