Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.14., kedd (Örs, Stella)

Nagyvázsony vállalkozik a Kárpát-medencei Kinizsi-szövetség megszervezésére

MTI- 2016.10.12. 11:37
531
Kárpát-medencei Kinizsi-szövetség alakul Kinizsi Pál szellemi örökségének az ápolására.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:


Nagyvázsony község kezdeményezésére Kárpát-medencei Kinizsi-szövetséget hoznak létre a Kinizsi Pál életének fontos helyszíneihez közel eső magyarországi, erdélyi, vajdasági és felvidéki települések - tájékoztatta az MTI-t Nagyvázsony önkormányzata.
A szövetség alapító okiratát az erdélyi Alkenyéren (Sibot) írják alá csütörtökön, a Kinizsi Pál vezette magyar seregek diadalát hozó kenyérmezei csata 537. évfordulóján tartandó megemlékezés keretében. A Veszprém megyei Nagyvázsony azért vállalkozott a Kinizsi-szövetség megszervezésére, mert a községet is magába foglaló birtokot Mátyás király Kinizsi Pálnak ajándékozta, aki várat épített a településen.

Forrás:By Gabor Lajos
 

A szövetségbe Kinizsi ismeretlen erdélyi születési helye kapcsán a székelyföldi Gidófalva és Firtosváralja, temesi bánsága kapcsán a délvidéki Kishegyes és Pancsova, a kenyérmezei csata kapcsán a közeli Csernakeresztúr, halála helyszíne kapcsán  Székelykeve, felvidéki származású felesége kapcsán Egyházasbást, és harcostársa Báthori István származási helye okán Géberjén önkormányzatát, illetve - ahol ezt nem lehetett - a helyi magyar közösséget megjelenítő egyesületet, egyházközséget hívták meg.

A Kinizsi Szövetség rövid távú célja a legendás hadvezér szellemiségének ápolása, az összetartozás tudatának az erősítése, a kevésbé ismert települések értékeinek megismertetése, a települések turisztikai vonzerejének a növelése. Az alapítók hosszabb távú célként a felek közötti  kulturális kapcsolatok és gazdasági együttműködés erősítését, és további partnerek bevonását is megnevezték.

A szövetség alapítói szerdától szombatig a Hunyad megyei Csernakeresztúron tartják találkozójukat.

Amint Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere az MTI-nek felidézte, Kinizsi Pál olyan magyar hadvezér volt, aki soha nem vesztett csatát, és a törökök fölött aratott 1479. október 13-i kenyérmezei diadala nélkül talán meg sem tudott volna maradni a magyarság, vagy nem tudta volna megőrizni államiságát a Kárpát-medencében.


Hozzászólások