Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)

Súlyos terrorcselekmények Európában 2016-ban

MTI- 2016.12.30. 19:49
2485
Magyarországot is érte támadás.

2016. január 12. TÖRÖKORSZÁG: Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambul egyik központi terén, a merényletnek 13 halálos áldozata volt, valamennyien külföldi turisták. Június 28-án az Iszlám Állam három, Szíriából érkezett csecsen tagja hajtott végre öngyilkos merényletet az isztambuli Atatürk repülőtéren, a lövöldözés és a robbantások 45 emberéletet követeltek. December 10-én egy isztambuli stadionnál a mérkőzés befejezése után hoztak működésbe autóba rejtett pokolgépet, majd egy öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát. A merényletek következtében 38 ember vesztette életét, a felelősséget a TAK vállalta. December 19-én Ankarában egy fotókiállításon egy 22 éves szolgálaton kívüli rendőr lelőtte Andrej Karlovot, Oroszország ankarai nagykövetét.

2016. március 22. BELGIUM: Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren kettős robbantást, majd az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metróállomáson újabb robbantást követtek el. Az összehangolt merényleteknek 31 halálos áldozatuk volt, és 270-en sebesültek meg, köztük két magyar állampolgár. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára, a tettesek kapcsolatban állhattak a 2015-ös párizsi merényletek elkövetőivel.2016. június 13. FRANCIAORSZÁG: Magnanville településen egy korábban az Iszlám Államnak hűséget fogadott 25 éves férfi halálra késelte a helyi rendőrparancsnokot, majd meggyilkolta annak feleségét is. Július 26-án a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település templomában két iszlamista tettes - akik közül az egyik rendőri felügyelet alatt állt - öt túszt ejtett, egyiküknek, egy 84 éves papnak átvágták a torkát. A tetteseket a rendőrök lelőtték. Ezt az akciót is az Iszlám Állam vállalta magára.

2016. június 16. NAGY-BRITANNIA: Egy neonáci nézeteket valló férfi a brit EU-kilépésről tartott népszavazás kampánya alatt Birstall városában meggyilkolta Jo Cox munkáspárti képviselőnőt.


2016. július 14. FRANCIAORSZÁG: Terrortámadást hajtott végre Nizzában, a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi, aki a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, közülük tíz gyerek és sok külföldi állampolgár volt, a háromszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A terrortámadást két nappal később az Iszlám Állam vállalta magára.

2016. július 24. NÉMETORSZÁG: Első alkalommal követett el öngyilkos merényletet német földön az Iszlám Állam. A robbantást végrehajtó, kiutasítás alatt álló szíriai férfi hátizsákjában rejtette el pokolgépét. A robbantásban csak ő halt meg, 15 ember megsérült.

2016. június 9. IZRAEL: Két palesztin fegyveres nyitott tüzet Tel-Aviv egyik zsúfolt utcáján, megölve négy izraelit. (Izraelben és a palesztin területeken 2015 októbere óta szinte mindennaposak a merényletek és az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között, ez idő alatt 220 palesztin és 35 izraeli vesztette életét.)

2016. június 12. EGYESÜLT ÁLLAMOK: A floridai Orlando városában az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb vérengzését követte el egy 29 éves afgán származású, de már Amerikában született férfi. A magát iszlám harcosnak nevező tettes egy melegbárban 49 embert lőtt agyon, mielőtt a rendőrök vele is végeztek. Az amerikai hatóságok terrorcselekménynek és gyűlölet-bűncselekménynek minősítették a támadást.

2016. június 13. FRANCIAORSZÁG: Magnanville településen egy korábban az Iszlám Államnak hűséget fogadó 25 éves férfi halálra késelte a helyi rendőrparancsnokot, majd meggyilkolta annak feleségét is. Július 26-án a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település templomában két iszlamista tettes - akik közül az egyik rendőri felügyelet alatt állt - öt túszt ejtett, egyiküknek, egy 84 éves papnak átvágták a torkát. A tetteseket a rendőrök lelőtték. Ezt az akciót is az Iszlám Állam vállalta magára. 

2016. június 16. NAGY-BRITANNIA: Egy neonáci nézeteket valló férfi a brit EU-kilépésről tartott népszavazás kampánya alatt Birstall városában meggyilkolta Jo Cox munkáspárti képviselőnőt.
2016. július 1-2. BANGLADES: A dakkai diplomata negyedben iszlamista szélsőségesek megtámadtak egy éttermet és 22 embert öltek meg, többségük olasz és japán állampolgár volt. A tettesekkel tűzharcban végzett a rendőrség. (A 170 milliós iszlám országban a militáns iszlamisták egyre gyakrabban támadnak a kisebbségek tagjaira.)

2016. július 3. IRAK: Bagdadban az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai éjszaka, az iszlám böjti hónap miatt zsúfolásig telt utcán robbantottak fel egy robbanóanyaggal megrakott teherautót. A 2007 óta legvéresebb iraki merényletnek 341 halálos áldozata volt. (Irakban visszaszorulóban van az Iszlám Állam, amely katonai vereségei miatt egyre erőteljesebben összpontosít a merényletekre és megfélemlítő erőszakcselekményekre.)

2016. július 4. SZAÚD-ARÁBIA:
Medinában, az iszlám második legszentebb városában Mohamed próféta mecsetjének közelében követtek el két halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet. (Az utóbbi időben több, az Iszlám Államhoz köthető támadásra került sor a sivatagi királyságban, amely részt vesz az Iszlám Állam elleni koalícióban, és amelynek vezetését az IÁ hitetlennek tartja.)

2016. július 8. EGYESÜLT ÁLLAMOK: A fegyvertelen feketékkel szembeni rendőri túlkapások ellen tiltakozó dallasi tüntetésen egy fekete veterán tüzet nyitott a rendőrökre, ötöt megölt, végül vele is végeztek. (Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak a fajgyűlöletből táplálkozó erőszakcselekmények.) 

2016. július 14. FRANCIAORSZÁG:
Terrortámadást hajtott végre Nizzában, a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi, aki a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, közülük tíz gyerek és sok külföldi állampolgár volt, a háromszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A terrortámadást két nappal később az Iszlám Állam vállalta magára. 

2016. július 23. AFGANISZTÁN: Kabulban az Iszlám Állam két tagja követett el öngyilkos merényletet a hazara kisebbség békés demonstrációján, az afgán fővárosban 2001 óta legvéresebb terrorcselekménynek legkevesebb 80 halálos áldozata volt. 

2016. július 24. NÉMETORSZÁG:
Első alkalommal követett el öngyilkos merényletet német földön az Iszlám Állam. A robbantást végrehajtó, kiutasítás alatt álló szíriai férfi hátizsákjában rejtette el pokolgépét. A robbantásban csak ő halt meg, 15 ember megsérült. 

2016. augusztus 26. BOLÍVIA: A sztrájkoló bányászok elrabolták és agyonverték az ország belügyminiszter-helyettesét. 

2016. szeptember 2. FÜLÖP-SZIGETEK: Az Abu Sayyaf szélsőséges iszlamista szervezet 15 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet követett el Davao városában, amelynek korábban az év elején államfővé választott Rodrigo Duterte volt a polgármestere. (Duterte megválasztása után drogellenes harcot hirdetett, ami szinte követhetetlen erőszakhullámhoz vezetett, a 2400 áldozat felével önkényes igazságosztók, milíciák vagy személyes bosszú végzett.) 

2016. szeptember 24. MAGYARORSZÁG: Budapesten, a Teréz körúton házi készítésű robbanószerkezettel életveszélyesen megsebesítettek két járőröző rendőrt. A feltételezett tettest október 19-én fogták el.

Forrás:MTI Fotó: Lakatos Péter


2016. október 24. PAKISZTÁN: Az Iszlám Állam helyi szervezetének tagjai támadtak meg egy rendőr-akadémiát a beludzsisztáni tartományi főváros, Kvetta közelében, és hatvannál is több kadéttal végeztek. November 13-án egy tizenéves fiú követett el öngyilkos merényletet az Iszlám Állam által eretneknek tartott szúfi irányzat egyik kegyhelyén, a robbantásnak 55 halálos áldozata volt. (A vallási fanatikus szunnita tálib szélsőségesek gyakran támadnak a síita kisebbség tagjaira, célpontnak tekintik a polgári lakosságot is.)

2016. december 11. EGYIPTOM: A kairói Szent Márk kopt katedrális szomszédságában található Szent Péter és Pál templomban mise alatt követtek el 25 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet. Az iszlám vallást megalapító Mohamed próféta születésnapján elkövetett robbantásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, egyben további támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi keresztényeket.

2016. december 19. BERLIN: nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó szándékosan a tömegbe hajtott. A német hatóságok által terrorakciónak minősített támadásnak 12 halálos áldozata volt, 45 ember megsebesült. A merényletért a felelősséget 20-án az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta, a német hatóságok szerint az elkövető egy tunéziai férfi lehet.

Hozzászólások