Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.05., szombat (Vilma)

Szörnyű állapotban vannak az Aleppóból kimenekült emberek

MTI- 2016.12.19. 06:04
829
Néhány óra fennakadás után folytatódik az evakuálás.

Néhány órás fennakadás után folytatódott hétfőre virradóra Aleppó keleti városnegyedeinek evakuálása.

Az éjszaka folyamán mintegy 350 embert szállítottak el öt busszal a lázadók kezén lévő kelet-aleppói városnegyedekből - erősítették meg egybehangzóan hírügynökségek ENSZ-illetékesekre és segélyszervezetek képviselőire hivatkozva. 
A szíriai válság fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni szervezet úgy tudja, hogy a buszkonvoj több órás veszteglés után megérkezett er-Rasidin településre. Az evakuációban részt vevő orvosi csoport egyik tagja azt mondta, hogy az oda érkezettek szörnyű állapotban vannak, nem ettek, nem ittak, vécére se mehettek, a gyerekek pedig megfáztak.

{instagram}BOLNqPwDihN{/instagram}


Előzőleg, vasárnap újraindult, majd elakadt a felkelők és családjaik kiköltöztetése Aleppó keleti negyedéből, miután támadás ért az evakuáláshoz küldött öt vagy hat, még utasok nélküli autóbuszt. Hogy kik gyújtották fel a buszokat, nem tudni. A kormánypárti Mayadeen szíriai tévécsatorna beszámolója szerint a magát korábban an-Núszra frontnak nevező lázadó csoport támadta meg a járműveket, a felkelők azonban ezt tagadták. 
A szombati evakuálási megállapodás szerint első ütemben 1200 embert menekítenek ki Kelet-Aleppóból, cserébe ugyanennyien hagyhatják el a lázadók által ostromlott két idlíbi síita falut, Kefraját és al-Fúát. Összességében 2500 polgári lakos távozik a két faluból, és ugyanennyi Kelet-Aleppóból. Utána további 1500 fő hagyhatja el még Kefraját és al-Fúát, illetve a libanoni határnál fekvő, s a kormányerők által ostromlott Madajá és Zabadani településeket.


Hozzászólások