Keresés
-18O
Veszprém
2020.10.31., szombat (Farkas)

"Pokoli, és nem akar abbamaradni"

MTI- 2016.11.01. 18:42
863
Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban.

Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően, ezek közül 240 3-4-es erősségű volt, 19 pedig 4-5-ös - írta keddi közleményében az olasz geofizikai és vulkánkutató intézet (INGV).

A közlemény szerint az eddigi legerősebb, 4,8-as utórengés kedd délelőtt 9 óra körül történt. Az erőteljes utólagos földmozgások miatt több épületben keletkezett kár.

"Pokoli, és nem akar abbamaradni" - panaszolta Marco Rinaldi, Ussita polgármestere, akinek városát több rengés sújtotta az elmúlt hetekben.


Castelsantangelo sul Nerában jelentős anyagi károkat okozott a földmozgás.


"Minden összedől errefelé" - jellemezte a helyzetet Mauro Falcucci városvezető. "Ami pedig nem dőlt még össze, az instabil. A város olyan, mintha végigment volna rajta egy úthenger."

Szatellitfelvételek tanúsága szerint a föld helyenként 70 centiméterrel emelkedett ki vagy süllyedt meg a rengés epicentrumának közelében.

"Meglehetősen szokatlanok az ekkora eltérések" - mondta Marco Ferrazzoli, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) szóvivője.

Összehasonlításképpen: az augusztus 24-ei, 6,1-es olaszországi földrengés függőleges irányban maximum 18 centiméterrel mozdította el a föld felszínét.

Harminchat éve nem mértek a jelenlegihez hasonló pusztító erejű földrengést Olaszországban. A vasárnap reggeli földmozgás epicentruma az umbriai Norcia közelében volt az ország középső részén. A természeti csapásnak nem volt halálos áldozata, nem úgy mint az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásnak, amely 298 emberéletet követelt a jelenlegi események helyszínétől csupán 55 kilométerre található Amatrice, Accumoli és Arquata del Tronto térségében.


Hozzászólások