Keresés
-18O
Veszprém
2020.02.28., péntek (Elemér)

Aki a zenét szereti, rossz ember nem lehet

Káposztás Vivien- 2016.11.20. 19:19
782
Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Csermák Antal Zeneiskola. A jubuleim egyik legnagyobb eseménye a hangverseny volt.

Ahogy 100 éve a megnyitó hangversenyen, most is telt házas volt az ünnepség. Szombaton este a Hangvillában ünnepeltek és léptek fel az iskola egykori és jelenlegi tanítványai.

Porga Gyula polgármester elmondta a gála megnyitóján, hogy egy ezeréves település életében hatalmas dolog egy száz évet megélt létesítmény. Kevesen tudják, de az 1600-as évek végén szinte teljesen elpusztult a város, ezután egy püspök kint állt a romokon, akinek életet kellett lehelnie a településbe. Úgy gondolta, ez csak úgy jöhet létre, ha a piaristák segítenek. Az első világháború felénél 1916-ban a veszprémiek úgy gondolták, h ebben a szomorú időszakban létrehoznak egy zeneiskolát, mely a mai napig létezik és erőt ad nekünk. Ez azt üzeni nekünk, hogy egy közösség életében az iskola, a zene és a kultúra hosszútávú befektetés kell hogy legyen. Nem az adott pillanatban kell megfelelni, hanem a jövőre kell gondolni. A 100 év nyilván az alapítókon is múlt, és a jelenlegi vezetőkön is természetesen. Köszönet jár azoknak, akik alapították és életben tartják és tartották.

Szauer István, a KLIK Veszprémi Tankerület igazgatója köszöntőjében elmondta 1916-ban a háború közepén hozták létre az intézményt, abban az éveben, amikor még csak kezdték szokni, hogy a háborúról, mint nagy háborúról beszéljenek. Ez az intézmény túlélte, mert ez az intézmény fontos és egyre fontosabb a városnak, egyre csak bővül és építkezik. Nem csak egyszerűen egy iskoláról beszélünk, hanem egy olyan intézményről, amelynek a város kulturális életében fontos szerepe van. Kevesen tudják, de az éves összejövetelek során, több mint 10 ezer ember látogatja az iskola rendezvényeit. Száz év nagyon hosszú idő, ha egy ember megéri ezt a kort, csak a múltról kérdezik, a jövőről kevésbé. A Csermák iskola életében igenis szót kell ejteni a jövőről, hiszen ez az intézmény, egy előtt szép jövendő előtt áll.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója, a Csermák iskola egykori tanulója egy német belügyminiszter idézetével kezdte köszöntőjét: "Minden egyes zeneiskola bezárása vétek az ország közrendje ellen". Mi magyarok ezt úgy mondjuk: "Aki a zenét szereti rossz ember nem lehet". A német embernek abban azért igaza volt, hogy békésebb, harmonikusabb embereket szül a zene és a művészet oktatása, másfelől gerincet, tartást ad a városnak az intézmény. Elmondta, hogy ő nem állhatna most az operaház élén, és így itt most a színpadon sem, ha ez a zeneiskola nem jött volna létre. Meghatározó, sőt sorsfordító volt életében a Csermák iskolában eltöltött idő. Azzal az örök Churchill-idézettel búcsúzott, hogy a kultúra úgy mérhető, ha megpróbáljuk elvenni és megnézzük meg mi történik akkor. Valahogy így gondol Ókovács Szilveszter a zeneiskolára, ami neki a mindent jelentette.

A köszöntők után filmvetítést láthattak a nézők az intézmény elmúlt 100 évéről, majd az iskola együttesét hallhatták, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekart.

Hozzászólások