Keresés
-18O
Veszprém
2020.07.16., csütörtök (Valter)

Az öntörvényű zseni, akit nem tudtunk megmenteni

Káposztás Vivien- 2016.10.17. 19:40
1514
A tragikus sorsú Szilágyi Lackó születésének 50. évfordulójára emlékezünk.

Sokan összegyűltek a "furi bulira" a Szilágyi László Utcagalériában. Művészek, barátok, a festő szülei emlékeztek és tisztelegtek Szilágyi László munkássága előtt, születésének 50. évfordulóján A Különbségek szigete című kiállításmegnyitón.

Porga Gyula polgármester a hétfői megnyitón elmondta, Szilágyi László az a művész, akivel az életében nem tudtunk mit kezdeni, így szinte a város lelkiismerete hozta létre ezt a kiállítást.


Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója felsorolta a kiállító művészeket, akik maguk is jól ismerték Lackót és a munkásságát. Az érdes hang, és a vad ecsetkezelés nekik nem ismeretlen.

Laci munkásságát erősen meghatározta a punk. Nem mint zenei irányzat, hanem mint életérzés. Lackó művelt, képzett művész volt, a képzőművészeti egyetemen diplomázott, ahova elsőre felvették.

Megszállottja volt a művészetnek: minden nap dolgozott, festett anyagi helyzetétől függően anyagra, papírra, bármire. Zenehallgatás közben, gyakorlatilag táncolva festett.


Hogy tragikus hős volt-e, ez nagy kérdés. Sokszor érezte magát egyedül, pedig sokan voltak mellette, sokszor volt szeretethiánya.


Mint öntörvényű zsenit, nem tudtuk megmenteni, de feladatunk ma is továbbadni a munkásságát - zárta szavait Hegyeshalmi László.

Kiállító művészek:

Szilágyi László (1966-2007)


Boros Viola (1966) Fuchs Tamás (1962) Gyarmati Zsolt (1968) Király Gábor (1979) Menyhárt Menyus Tamás (1966) Szilágyi von Neuwirth Zoë (1966) & Brush Ramones (1969)
Szilágyi László 1966. október 17-én született Veszprémben. Képző- és iparművészeti középiskolába járt, majd 1985-től 1991-ig a budapesti Képző- és Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Gábor István, Diénes Gábor és Kokas Ignác voltak a mesterei. 1991-től 1994-ig, a legtehetségesebb pályakezdők között Derkovits-ösztöndíjban részesült. Hazai és külföldi kiállításokon szerepeltek munkái, számos egyéni kiállítása is volt. Több díjat és elismerést kapott. A David Bowie nemzetközi képzőművészeti pályázat egyik nyerteseként Párizsban Bowie-tól személyesen vehette át a kitüntető díjat. 2003-ban nemcsak képeit, de szinte az egész szobáját, életterét bemutatták a budapesti Műcsarnok Rosszcsontok című kiállításán.

Hozzászólások