Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.05., szombat (Vilma)

Dubniczay 250 - A kanonok élete és munkássága

Offmedia- 2016.10.26. 17:00
783
Október 28-án, pénteken 18 órakor a Művészetek Háza/Dubniczay-palota Várgalériájában Dubniczay 250 címmel nyílik tárlat.
 

A dokumentum kiállítás bemutatja Dubniczay István életét és munkásságát.

E tárlattal a kanonok és mecénás halálának 250. évfordulójáról emlékezünk meg. Dubniczay István kanonok neve nem ismeretlen Veszprém megyében, és Veszprémben ám eddig életének csak néhány mozzanatát ismertük.

Fiatalkorát sajnos napjainkig homály fedi, pedig testvéreinek pontos születési idejét ismerjük. A kutatómunkát nehezíti, hogy a XVIII. század elején összesen öt Dubniczay Istvánnal találkozhatunk abban a trencséni jezsuita gimnáziumban, ahol a veszprémi kanonok Sándor nevezetű testvére is tanult. Mindegyiket sikerült azonosítani, ám ennek ellenére is csak azt tudhatjuk, hogy a „mi” Dubniczay Istvánunk valamikor 1710 körül született, valószínűleg Trencsénteplicen. Dubniczay életében fontosak voltak a különböző szerzetesrendek. Tanulmányait a trencséni jezsuitáknál folytatta, Pápán a pálosok között tevékenykedett, Veszprémbe érkezésekor a piaristáknál lakott, majd Zircen a ciszterci szerzetesek között találta meg a hőn áhított nyugalmat. A kanonok ezen szerzetesrendek bőkezű adományozója volt. Ám a világi egyház kötelékében élő Dubniczay István munkássága sem merülhet feledésbe. Veszprémben építtetett háza 1751-ben készült el, amely napjainkban a Művészetek Háza / László Károly Gyűjteménynek és időszaki kiállításoknak ad otthont. Kanonoksága alatt tevékenyen részt vett a rekatolizációban, a protestánsok elleni küzdelemben és harcolt a káptalan birtokainak védelmében. Mai napig is ismert és egyháztörténeti szempontból jelentős a veszprémi püspökök életét bemutató kéziratos munkája, a Series episcoporum Wesprimiensium.
A megnyitón köszöntőt mond Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plbánosa. A kiállítást megnyitja: Németh-Vida Beáta, történész.

A kiállítás megtekinthető 2017. január 31-ig.

Hozzászólások