Keresés
-18O
Veszprém
2021.01.25., hétfő (Pál)

Ezek a programok várnak a magyar nyelv napján Balatonfüreden

MTI- 2016.11.08. 09:00
692
Péntektől vasárnapig tartanak a programok.

Versmondó verseny, közös versmondás, játékos szókirakó és könyvbemutató is szerepel a magyar nyelv napja alkalmából szervezett, péntektől vasárnapig tartó balatonfüredi programsorozat kínálatában.


Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a magyar nyelv szépségét és játékosságát szeretnék bemutatni és egyszersmind megőrizni az utókor számára, ennek jegyében állították össze a programokat. Mint hozzátette, az irodalmi rendezvények mellett zenei és gyermekprogramok is helyet kaptak a kínálatban. 
Szombaton rendezik meg a Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, amelyet közösen hirdetett meg a balatonfüredi önkormányzat és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, és amelyre meghívást kaptak a település partnervárosai és néhány határon túli iskola diákjai is - emelte ki Cserép László.

Pénteken délelőtt közös versmondást tartanak: több száz fiatal mondja majd el Debrecenben, Gyulán, Kecskeméten, Komáromban, Szolnokon, Vácon, számos határon túli iskolában és a balatonfüredi Kiserdőben Kisfaludy Sándor néhány verssorát, ezen kívül nyelvi vetélkedőkkel, szókirakóval és Huzella Péter gyermekműsorával várják a családokat.


Ugron Zsolna erdélyi író Hollóasszony című regényének bemutatóját pénteken este tartják a Kisfaludy Galériában, ahol az írónővel Farkas Wellmann Endre költő beszélget.

Szombaton a versmondó verseny után a Kisfaludy Galériában bemutatják a Tempevölgy folyóirat legfrissebb számát és kihirdetik a magyar nyelv napja alkalmából meghirdetett pályázat nyerteseit. Ezt követően Németh Viktor dalszerző, gitáros-énekes lép a közönség elé, majd táncházzal és élő népzenével várja az érdeklődőket Vastag Richárd, a népművészet ifjú mestere.

A programsorozat Balatonfüreden ünnepi istentisztelettel zárul vasárnap, a magyar nyelv napján.

A Pesti Vigadó Dísztermében rendezett vasárnapi gálaműsoron a kulturális kormányzat és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett esszépályázat győzteseinek Balatonfüred két különdíjat adományoz, és ezen az ünnepségen adják át a díjakat a Kisfaludy Sándor versmondó verseny győzteseinek is - fűzte hozzá Cserép László.
November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt.


Hozzászólások