Keresés
-18O
Veszprém
2020.02.29., szombat (Szökőnap)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Jubileumi Gizella Napok kertmozival, történelmi játékkal és filmforgatással

Jubileumi Gizella Napok kertmozival, történelmi játékkal és filmforgatással

Káposztás Vivien- 2016.04.21. 10:19
393
Az idei, jubiláló Gizella Napokon is a kulturális sokszínűséget ünnepeljük, de ebben az évben a hagyományos műsorszerkezet mellé számos új program is társul.

A 25. Gizella Napok beharangozó sajtótéjékoztatóján Porga Gyula polgármester elmondta, már hagyománnyá vált, hogy a szabadtéri fesztiválszezont a Gizella Napok rendezvénysorozat indítja el. Idén a kultúra mellett a negyedszázados múltat is ünnepljük a fesztiválon, ehhez remek lehetőséget kínál a Gizella és István zenés történelmi játék, a visszatérő kertmozi, a néptáncos flashmobok és a könnyű,- és komolyzenei koncertek.

A polgármester elmondta, hogy a rendezvénnyel minden korosztályt szeretnének megszólítani, ezért a programok egyszerre kínálnak elmélyülést a város történelmi örökségében, és biztosítanak érdekfesztítő programokat a fiataloknak.

A rendezvény nosztalgikus részeként hosszú idő után újra kinyit Veszprémben a kertmozi a Gizella Napok idejére, felszínre hozva ezzel sok szép emléket. A Színházkertben látható lesz többek között az Amy Winehouse sztori, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia is.

A város idén különleges "terhet", a Finnugor Kulturális Főváros címet is "cipeli", ami több ünnepségen is megjelenik majd a megyeszékhelyen.

Ring Júlia a Veszprém Programiroda kommunikációs munkatársa elmondta, az egyházi intézmények rendezvényei mellet számos gyerekprogram is feltűnik a 25. Gizella Napokon. A jubileum alkalámból a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó szervezőivel karöltve pályázatot hirdettek a kalandkedvelő filmeseknek, amiről részletesen itt olvashatsz. Az ünnepélyes megnyitó május 4.-én 17 órakor lesz az Érseki Palotában, ahol beszédet mond Márfi Gyula érsek, és Habsburg György főherceg is. Az ünnepi műsorra és a Gizella díjak átadására május 7-én 17:30-kor kerül sor a Várszínpadon.

Szabó Gyuláné, a Veszprém-Passau Baráti kör elnöke a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a Gizella és István című zenés történelmi játék bemutatójára (május 8. 19 óra, Hangvilla). Elmondta, az ezeréves múltra visszatekintő történet, a bajor-magyar koprodukció méltó lezárása lesz a Gizella Napoknak, amire Passauból is népes társaság érkezik majd a korábbi évekhez hasonlóan.

Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya zárásként elmondta, a zenés történelmi játékban a színpad sakktáblává alakul, a király és királyné figuraként mozognak a pódiumon, megelevenítve házasságuk kezdeti viszontagságait (Gizella szerzetesnőnek készült, Istvánnak menyasszonya volt, amikor kötelezték őket a frigyre). A darabot három nyelven tekinthetik meg az érdeklődők.

A Gizella Napok részletes programja:

Hozzászólások