Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Magyar meséket adnak elő középiskolások a Veszprémi Petőfi Színházban

Magyar meséket adnak elő középiskolások a Veszprémi Petőfi Színházban

MTI- 2017.01.18. 12:19
813
Magyar meséket adnak elő középiskolai diákok szombaton a Veszprémi Petőfi Színház színpadán Ádámok és Évák ünnepe címmel a magyar kultúra napja alkalmából - tájékoztatta kedden az MTI-t a rendezvény szervezője.

Csordás Tünde elmondta, hogy hét Veszprém megyei középiskola diákja ad elő hét magyar mesét a magyar kultúra napja alkalmából a veszprémi teátrumban, a színház színművésze, Palásthy Bea rendezésében.

Részlet a Lúdas Matyi c. rajzfilmből
Forrás:youtube

A diákok a Lúdas Matyi, a Marci, a becsületes tolvaj, A talléros kalap, az Aranyhajú Kálmán, a Fekete-fehér igen-nem, a Boldog ember inge és Móra Ferenc A didergő király című művét adják elő.

A szervező felidézte, hogy a rendezvényt először 2010-ben a Szolnoki Szigligeti Színházban szervezték meg, Veszprémben 2011-ben láthatta a közönség a középiskolások előadásában Madách Imre Az ember tragédiája című művét.

Azóta minden esztendőben megszervezik az Ádámok és Évák ünnepét Veszprémben, 2012-ben a Biblia állt a középpontban, 2013-ban a 20. század első felének Veszprém megyei vonatkozású történeteit dolgozták fel Emberek az embertelenségben címmel. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára emlékeztek a Gergők és Vicuskák című előadással 2014-ben, majd egy Petőfi Sándorról szóló darab került színre. Tavaly Shakespeare és a szenvedély címmel láthatott egy előadást a közönség.

Csordás Tünde elmondta azt is, hogy míg kezdetben csak a hozzátartozók, a diáktársak és a tanárok nézték meg az előadásokat, addig mára egyre több érdeklődő vált jegyet.

Az előadás rendezője, Palásthy Bea úgy fogalmazott: a diákok kész produkciókkal érkeztek, abban nyújtott segítséget számukra, hogy a hét produkció összeálljon előadássá.

Mint mondta, nem a szakmai megvalósításra helyezte a hangsúlyt, hiszen a diákok számára a spontaneitás, a közös munka öröme és a közösségformálás fontos.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Hozzászólások