Keresés
-18O
Veszprém
2020.02.28., péntek (Elemér)

Összefogással megvalósult! Már van zongorája Veszprémnek

Káposztás Vivien- 2016.11.30. 15:54
1585
A veszprémiek megmutatták, mire képesek egy közös cél érdekében.

A „Zongora Veszprémnek" akció sikerrel zárult: november 23-án megérkezett a Hangvillába a Steinway & Sons által gyártott hangversenyzongora. 

Szerdán sajtótájékoztatón ismertették a 2,5 éves összefogás eredményét.

Kováts Péter, a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány elnökeként elmondta ez egy nem mindennapos esemény, hiszen egy sikeres akciót ünnepelhetünk ma, amire évek óta várunk, és amire nyugodtan mondhatjuk, hogy országos szinten is unikum. Egy tisztán társadalmi, egészen pontosan alapítványi kezdeményezésből valósult meg a zongora beszerzése közadakozásból.

Voltak nehéz hónapok, voltak akadályok, de a társadalmi összefogás erősebb volt – mondta Kováts Péter.

A zongora kulcsa

Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke megköszönte, hogy a többség hitt a megvalósulásban.

- Méltó utódai vagyunk az 1800-as évekbeli veszprémi polgároknak, akik akkor közadakozásból megvalósították a Petőfi Színházat, a Laczkó Dezső Múzeumot. Most, a 21. században is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a városért tenni. A turisztikai egyesület 2014-ben csatlakozott az akcióhoz, aminek sikerét rengeteg munka és sok pici összeg hozta el. Magánemberek, cégek időt és energiát nem spórolva néha órákon át éjszakába nyúlóan tanácskoztak, hogy hogyan lehetne segíteni a cél érdekében.


Kováts Péter szerint a legnehezebb a semmiből valamit csinálni. Péterné Rózsa Mária találta ki és valósította meg az alapítványt, neki köszönhetően indult el minden.

Az már a legelején biztos volt, hogy Steinway márkájú hangszernél lejjebb nem adják az igényeket, és Kováts Péter egy percig sem gondolta, hogy ezt lehetne helyettesíteni bármi mással, ugyanis a világ zongoraművészeinek 98%-a ezt használja. Tudták, hogy Veszprémbe is ez kell, hisz ez 100 év múlva is zongora lesz, nem romlik majd el, a hangja pedig az idő múlásával egyre érettebb lesz.

Kováts Péter és Neubauer Sándorné

A kiválasztott példány 12.500 alkatrészből áll, és dinamikája ideális a Hangvillához. A tökéletes darab megtalálásában Nyári Jenő zongoraművész (egykori veszprémiként) segített, aki Hamburgba utazott és ott 3 óra alatt 5 zongorából választotta ki a legtökéletesebbet, közben folyamatos telefonkapcsolatban volt Kováts Péterrel. A zongora ára 96 ezer euró, körülbelül 30 millió forint. A zongora mindenkié, de szigorú szabályozás alapján döntik el, hogy milyen alkalmakra használják majd.


A zongorát Vásáry Tamás közreműködésével január 25-én egy gálaesten adják át szimbolikusan a városnak. A koncert első része az örömünnep lesz, majd Nyári Jenő elmondja, hogyan választotta ki a gyárban a zongorát, később pedig Vásáry Tamás is színpadra lép. Az adományozók tiszteletjegyet kapnak a gálaestre, ha ezek a helyek betelnek, akkor kezdik el árusítani a jegyeket.

Neubauer Sándorné elmondta még, a zongora megérkezése egy 2,5 éves folyamat után olyan volt számára, mint a születés, és elfogultság nélkül mondhatja: a hangszer tökéletes. Szinte élőlényként kezelik, még a hangolással is megvárják, hogy megszokja a helyét.

Sajnos a sajtótájékoztatón nem volt lehetőség a zongora megtekintésére, mert az alkalomhoz és a hangszerhez méltó módon és körülmények között szeretnék bemutatni a nyilvánosságnak. Erre szervezik a gálaestet január 25-én.

Hozzászólások