Keresés
-18O
Veszprém
2020.02.25., kedd (Géza)

100 éves jubileumot ünnepel a Csermák iskola

Káposztás Vivien- 2016.11.15. 15:24
801
Száz éve a megnyitó hangverseny telt házas volt.

Némedi Lajos a jubileumi rendezvénysorozatot ismertető sajtótájékoztatón elmondta, a Csermák egy olyan iskola, ahova nem kötelező beiratkozás alapján mennek a gyerekek, hanem azért mert fontos nekik és szüleinek a zene. A rendezvényre eljönnek az egykori csermákos diákok, akik azóta komoly zenei sikereket értek el. A tanítványok közül sokan ma is gyakorolják a zenét. A 100. évforduló méltó megünneplése nagyon fontos, mert ritkán adatik meg egy zenész, vagy pedagógus életében egy ilyen jelentős évforduló.

Némedi Lajos

Molnár Péter a Csermák Antal Zeneiskola igazgatója elmondta, hogy a rendezvénysorozat egyik legfontosabb programja a hangverseny, ami közös összefogással valósul meg. A szervezésben aktívan részt vettek a Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány tagjai. A hangverseny közreműködői mind egykori tanítványok. A két félidős program első részében születésnapi ünnepség, és köszöntőbeszédek hangzanak majd el. A második részben egy meglepetés következik, melynek részletei egyelőre titkosak, de az iskolaigazgató annyit elárult, hogy nem egy hagyományos, "ülős" este lesz. A november 19-én, 18 órakor a Hangvillában kezdődő esten a veszprémi születésű Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója is részt vesz.

Molnár Péter

Az éves rendezvény részeként havonta tartanak Gyökerek és szárnyak néven beszélgetős estet, ahol az iskola volt növendékeivel beszélgethetnek az érdeklődők. A következő beszélgetésen dr. Freund Tamás akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója lesz a meghívott vendég, beszélgetőpartnere Molnár Péter intézményvezető lesz. (November 18., 17:00 Csermák iskola, Csermák-terem). Az iskolaigazgató elmondta, az idei tanévben is lesznek Csermák-napok, ahova a németországi testvérintézmény diákjait szeretnék vendégül látni.

Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy levéltárosként tudja, hogy az 1916-os az iskola alapításáról szóló dokumentumok is megvannak a mai napig. Az intézmény az egyik legnehezebb időszakban, a világháború éveiben alakult meg. Az iskola első igazgatója, Kecskeméti Margit cikksorozatot indított a zeneiskola, a zene tanításának fontosságáról. Óvári Ferenc és Komjáthy László is támogatták az iskolát. A Kossuth utca 1. szám alatt 5 bérelt teremben indult meg az oktatás. Az intézmény sikerét jelezte, hogy 120 diák iratkozott be az első évben. A megnyitó hangversenyen 100 éve megtelt a Petőfi színház.

Márkusné Vörös Hajnalka

Hozzászólások