Keresés
-18O
Veszprém
2020.10.31., szombat (Farkas)

Szürreális állatok, abszurd alkotások

MTI- 2016.06.29. 17:37
657
Állatokat ábrázoló abszurd alkotásokból nyílik kiállítás Szentbékkállán.

Nagy Gabriella festő, Kovách Gergő szobrász és Szöllősi Géza vizuális művész állatokat ábrázoló abszurd alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely SZŐR/MENTÉN. ÁLLATMESÉK címmel szombaton nyílik a Veszprém megyei Szentbékkállán.

A három művész szürreális, ironikus alkotásai ahhoz az - emberiséggel egyidős - kultúrkincshez nyúlnak vissza, amelyben az állatvilág az emberi lét absztrahált változata, és amely ily módon könnyedén ad alapanyagot a vallásnak, az erkölcstannak, a pszichológiának továbbá az irodalomnak és a művészetnek - olvasható a szervezők MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
Nagy Gabriella festőművész hagyományos technikával készült tájképeire meglepő helyzetekben kerülnek rá az állatok, amelyek egyszerre abszurd és mágikus hangulattal gazdagítják az alkotásokat. Művei kortárs társadalmi és politikai áthallásokat is hordoznak.

Fotónk csak illusztráció
Forrás:pixabay.com
Kovách Gergő szobrász alkotásai a humorból táplálkozva mutatnak rá az ember és az állat közös gyökereire. Munkái gyakran térben elhelyezkedő közmondások vagy közismert szókapcsolatok, irodalmi idézetek.
Szöllősi Géza vizuális művész meghökkentő taxidermiái egyszerre horrorisztikusak és humorosak. Kitömött állatai (a My Pets projekt egyes darabjai) a psziché mélyén meghúzódó félelmeket, szorongásokat hozzák a felszínre, miközben abszurditásuknak köszönhetően mulatságossá válnak.
Mindhárom művész munkái közt szerepel a róka: a csalafinta, agyafúrt, hízelgő, okos, ravaszdi állat.
A Pegazus fogadóban rendezendő kiállítást Gerhes Gábor képzőművész nyitja meg.
A szervezők emlékeztettek arra, hogy a modern és kortárs képzőművészet szintén előszeretettel nyúlt az állatvilághoz: Warhol nemcsak Elvist és Marilyn Monroe-t tartotta érdemesnek színes nyomat-sorozatra, hanem megalkotta egy tehén portréját is. A mai legismertebb és legdrágább kortárs műalkotások egyike pedig Damien Hirst formalinban úszó cápája - a naturalizmus, a szimbolizmus és a cinizmus manifesztuma.

Hozzászólások