Keresés
-18O
Veszprém
2021.01.25., hétfő (Pál)

Egy egyetemi fesztivál, ami a kultúrának is kedvez

Káposztás Vivien- 2016.10.05. 14:22
1837
Másodszor rendezik meg Veszprémben a Pannon UniFest ifjúsági kulturális fesztivált.

Október 10. és 16. között a királynék városában több mint 250 hazai és határon túli fiatal tehetség találkozik, hogy megmutassák tehetségüket a közönség és a neves zsűri előtt. (Oberfrank Péter, Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, Kéri Kitty színművész, M. Tóth Géza, a Színművészeti Egyetem rektora, Szakál Attila koreográfus, id. Szeles József, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, valamint Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportjának titkára).

A tavalyi sikerek után, idén másodszor rendezik meg kibővült programokkal és előadásokkal a Pannon UniFestet, melynek célja a hagyományteremtés és, hogy komoly szakmai programokkal hozzájáruljon a fiatal tehetségek művészeti orientációjához. Ezért a fesztivál 4 napján a különböző művészeti ágak neves képviselői tartanak foglalkozásokat a résztvevőknek. A művészek így első kézből kapnak támogatást a pályafutásukhoz.

A szervező és ötletgazda Hallgatók a Művészetért Egyesület a Magyar Ifjúsági Konferenciával együttműködve változatos programokkal, tehetséggondozó foglalkozásokkal és előadásokkal készül, amelyek során a művészeti ágak jeles szaktekintélyei segítenek az ifjú művészeknek tehetségük kibontakozásában.

A több mint 250 Magyarországról és határon túlról érkező fiatal a város különböző színpadain és előadótermeiben mutathatja meg tehetségét a Pannon Egyetem aulájában és kamaratermében, a Csermák Antal Zeneiskola hangversenytermében, és a Laczkó Dezső Múzeumban.

Gelencsér András, Porga Gyula és jfj. Szeles József

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy a fesztivál a kulturális kínálat fontos eleme. A tavaly elindult hallgatói kezdeményezés azt a célt is szolgálja, hogy a veszprémiek az egyetem által szervezett programokra is ellátogassanak.

Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora elmondta, örül az UniFestnek, mert az egyetemi életmód nem kedvez a kultúrának, de ezzel a rendezvénnyel a hobbijukat folytathatják, képezhetik az egyetemisták, a felkészüléssel pedig közösséggé, csapattá válhatnak. 

A versenyen minden művészeti ág képviselteti magát valamilyen szinten. A rektor bízik benne, hogy a versennyel hagyományt teremtenek, így bekerül a város színvonalas fesztiváljai közé.

Szórádi Gábor, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke elmondta, hogy olyan fesztivált kerestek támogatási céllal, ami felsőfokú adottságokkal rendelkezik, ösztöndíjat is hirdettek, illetve fizetik a költségeket. Örömmel vette továbbá, hogy a versenyen résztvevők 10 százaléka a határon túlról érkezik, a Kárpátaljáról és a Vajdaságból.

Ifj. Szeles József, a Pannon UniFest fesztiváligazgatója elmondta, hogy a rendezvény nem csak egy verseny, hanem szakmai fejlődési lehetőség is egyben, hiszen tanácsokat kaphatnak a versenyzők, workshopokon is résztvehetnek. A zárórendezvényen pedig színjátszók is fellépnek, táncos és énekes előadások is lesznek. Külön öröm, hogy a jelentkezők közül többen saját darabbal lépnek színpadra.

A fesztiváligazgató hansúlyozta, hogy Magyarország összes jelentős egyeteme képviselteti magát a rendezvényen. Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a jelentkezők nem szerepeltek előválogatón, nincs rosta, mindenki felléphet, ami pozitív élmény lesz majd. Mindenkit jutalmaznak egy-egy aprósággal, de a fődíjak között "kultúrába visszaforgatható" ajándékok lesznek, mint például fesztiválbelépők, színházjegyek. stb.


A részletes program ITT


Hozzászólások