Keresés
-18O
Veszprém
2020.03.29., vasárnap (Auguszta)

A térillúzió mestere, aki megvalósította a lehetetlent

Káposztás Vivien- 2016.11.17. 18:38
1517
Vasarely Victor vibráló fekete-fehér kompozíciói megmozdulnak. A Laczkó Dezső Múzeumban nyílt tárlat képeiből.

Victor Vasarely, a 20. század egyik legsikeresebb és legismertebb művésze, aki 110 éve Vásárhelyi Győző néven látta meg a napvilágot Pécsen.S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató a csütörtöki megnyitón elmondta, hogy körülbelül egy éve ugyanebben a teremben nyílt meg a múzeum új kezdeményezésének, a cserekiállításnak első állomása Rippl-Rónai képeivel.

S. dr. Perémi Ágota

A program lényege, hogy más nagyobb, partneri múzeum képeit elhozzák Veszprémbe, viszonzásul a Laczkó Dezső Múzeum is felkínál műveket.

A Vasarely 110-20 kiállítás képeit a Pécs városával való együttműködésnek köszönhetjük. A cserével erősödik a múzeumok közötti kapcsolat. Veszprém, a Balatont nagyon kedvelő Egry József képeit küldte cserébe. A két kiállítás szinte azonos időben nyílik meg, igaz más korok művészeinek munkáját mutatják be.

Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere megjegyezte, Pécs és Veszprém is a kultúra nagy bástyái. A cserekiállítással reméli, hogy szorosabb kapcsolat alakul ki a két település között.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, Vásárhelyi Viktor 110 éve született Pécsen, és 40 éve nyílt meg a nevét viselő múzeum a városban.

Pierre Vasarely, a Vasaraley Alapítvány elnöke a 110. és 40. évfordulóra Franciaország több városában nyit tárlatot a Vasarely-emlékév részeként (Vasarely Victor 1930-ban Párizsba költözött, a negyvenes években kezdett festeni, ahol rátalált saját geometrikus absztrakt formanyelvére, az ötvenes években kísérletezett optikai és kinetikai vizsgálatokkal. Az optikai festészet, vagyis az op-art kialakulásának időszaka volt ez.)

Dr. Őri László

2017-ben lesz 20 éve, hogy a térillúzió mestere elhunyt Párizsban, mivel a kiállítás március 26-ig megtekinthető Veszprémben, így már a 20. évfordulóra emlékezve kapta a tárlat a Vasarely 110-20 nevet.

Dr. Csornay Boldizsár, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója a városból elkerült világhírű mestertől idézett, miszerint kevesek privilégiuma a művészet, így az alkotó feladatának érezte, hogy megteremtse az eszközöket, hogy a művészet minél szélesebb körbe elérjen.

Dr. Csornay Boldizsár

Vasarely hitt abban, hogy a művészet szerepe a társadalom megváltoztatása, a művész hivatása pedig a haladás elősegítése. Célja az volt, hogy a művészetet a hétköznapok, az élet részévé tegye, olyasmivé, ami mindenki, még gyermekek számára elérhető.

Az idézet összefoglalja, hogy Vasarely hogyan állt hozzá saját művészetéhez. A képei közvetítő médiumként szolgáltak az elképzelése és az érdeklődők között.

Sárkány József művészettörténész, főmuzeológus nyitotta meg a tárlatot

Cserélhető, játékos elemeit matematikusok is vizsgálták, tudatosan készítette a térbeli elemeket két dimenzióban. Életét is precízen, szigorú, meghatározott rendszer szerint élte, egyetlen gyengéje a csokoládé volt.

A kiállítás képeiért kattints ideHozzászólások