Keresés
-18O
Veszprém
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

A hajrában egyenlítettek a magyarok

MTI- 2016.06.18. 21:27
651
A magyar labdarúgó-válogatott a hajrában egyenlítve 1-1-es döntetlent ért el szombaton Izland ellen.

Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti:


A franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában elért döntetlennel közel került a nyolcaddöntőbe jutáshoz. 

A három ugyanilyen rendszerben lebonyolított világbajnokságon mindössze egyetlen csapat esett ki négy ponttal, de matematikailag a magyarok még nem jutottak a 16 közé. Az utolsó körben Bernd Storck szövetségi kapitány együttese szerdán Portugáliával találkozik Lyonban. 
Eredmény, F csoport, 2. forduló:

Magyarország-Izland 1-1 (0-1)

Marseille, Velodrome Stadion, 60 842 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
gólszerzők: Saevarsson (88., öngól), illetve G. Sigurdsson (40., 11-esből)
sárga lap: Kádár (81.), Kleinheisler (83.), Nagy (91.), illetve Gudmundsson (42.), Finnbogason (75.), Saevarsson (77.)
Magyarország:
Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Szalai Ádám, 85.), Kádár Tamás - Gera Zoltán - Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám, Kleinheisler László, Stieber Zoltán (Nikolics Nemanja, 67.) - Priskin Tamás (Böde Dániel, 67.)

MTI Fotó: Illyés Tibor
Forrás:Az izlandi Birkir Saevarsson (j2) öngólt lő, mellette jobbra Böde Dániel (j) és Szalai Ádám (j3)

Izland:

Hannes Halldorsson - Birkir Saevarsson, Ragnar Sigurdsson, Kári Arnason, Ari Skúlason - Johann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson (Emil Hallfredsson, 67.), Birkir Bjarnason - Kolbeinn Sigthórsson (Eidur Gudjohnsen, 84.), Jón Dadi Bödvarsson (Alfred Finnbogason, 69.)

I. félidő:

39-40. perc: az izlandiak jobb oldali szögletét követően Király kiejtette a labdát, megpróbált utána vetődni, de nem érte el, átesett rajta egy izlandi, majd Kádár ütközött Aron Gunnarssonnal, az orosz bíró pedig büntetőt ítélt. Gylfi Sigurdsson higgadtan a jobb sarokba lőtt, Király balra vetődött (0-1).

II. félidő:

88. perc: Nagy remek indítása után Nikolics tört be veszélyesen a 16-oson belülre a jobb oldalon, középre gurított és a labda a Böde elől menteni igyekvő Saevarssonról került a gólvonal mögé (1-1).

Az izlandi Aron Gunnarsson (b) és Stieber Zoltán
Forrás:MTI Fotó: Illyés Tibor

Valamivel kevesebb mint egy órával a kezdő sípszó előtt néhány fekete, Magyarország feliratú pólós szurkoló megpróbált az egyik szektorból a másikba átmászni, de a biztonsági személyzet ezt megakadályozta. Ezt követően megerősítették az egyik kapu mögötti lelátó biztonsági személyzetét, illetve a rohamrendőrök is nagy számban felvonultak. A kisebb "közjáték" után viszont a lelátókon nagy többségben lévő magyar szurkolók varázslatos hangulatot teremtettek az amúgy is kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező arénában: a több mint húszezer magyar például együtt énekelte "Az éjjel soha nem érhet véget" című számot, amikor az felcsendült a Vélodrome-ban.

Az első perctől magához ragadta a kezdeményezést a magyar csapat. Egyértelműen irányított és a kezdetektől sokkal többet birtokolta a labdát, az izlandiak jószerivel csak elvétve találkoztak vele, s akkor is saját térfelükön. Az első kapu felé tartó kísérlet mégis a szigetországiakhoz fűződik, de Bödvarsson fejese fölé szállt.

A magyarok számos ígéretes akciót vezettek a két szélen, de a beadások az izlandi kapus kezében kötöttek ki, vagy a védők fejelték ki, Dzsudzsák lövését pedig blokkolták. Hiába volt elképzelés a magyar válogatott játékában helyzetig nem jutott, mert az utolsó passzok rendre pontatlanok voltak. A labdabirtoklásban óriási volt a különbség, a kékmezesek meg sem próbálkoztak a letámadással, míg a magyarok ilyen jellegű kísérletei rendre sikeresek voltak.


Az utolsó negyedórára kiegyenlítettebbé vált a meccs és már helyzetek is adódtak a kapuk előtt. Előbb a 31. percben Gudmundssonról "lepattant" Kádár, ez ziccert teremtett, de az izlandi jobbszélső lövését Király lábbal hárította. Erre válaszul két magyar lehetőség következett: előbb az utolsó pillanatban mentettek Dzsudzsák elől, majd az ezt követő szöglet után Kleinheisler próbált a 16-os jobb oldaláról a hosszú sarokba csavarni, de fél métert tévedett. A 39. percben Király hibája - szöglet után kiejtette a labdát - 11-est eredményezett, amit higgadtan értékesített Gylfi Sigurdsson, így hiába volt 69 százalékban a magyaroknál a labda, az északiak vonulhattak előnnyel az öltözőbe.

A folytatásban sem változott a játék képe: a magyarok többet birtokolták a labdát és támadtak, ugyanakkor nem találtak rést az izlandi védelmen, amikor pedig Kleinheisler két ízben is távoli lövéssel próbálkozott, nem találta el a kaput. Az első félidőtől eltérően ekkor már az izlandiak megpróbálkoztak gyors ellentámadásokkal, amelyek azonban nem voltak veszélyesek.

A 60. perctől fokozódott a magyar nyomás, az izlandiak hosszú perceken át nem jutottak el a magyar térfélig, de láthatóan ez egyre kevésbé volt céljuk, őket már csak az eredmény tartása érdekelte.

Már-már úgy tűnt, hogy a magyar fölény nem vezet gólra, amikor Nikolics megindulás és középre adása nyomán összejött az egyenlítés.

A percekig tartó gólörömben a magyar táborban számos görögtűz lobbant, majd ezek nagy része végül a pályára repült.

Forrás: Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek

A ráadásban majdnem mégis vereség lett a vége, mert az izlandiak 16 méteres szabadrúgása ugyan lepattant a sorfalról, de az ismétlésnél a labda, amely megpattant egy magyar játékoson, nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot. 

A magyar csapat győzelemként ünnepelte a döntetlent, melynek végén a játékosok és a szurkolók együtt elénekelték a Himnuszt.

Orbán Viktor miniszterelnök (j), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (k)
Forrás:MTI Fotó: Illyés Tibor

Hallgrímsson: a végére elfáradtunk

Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti:

Heimir Hallgrímsson,
az izlandiak egyik szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak és elismerte, hogy nagy energiákat mozgósított az egyenlítésért.

Hozzátette: emiatt talán a végére elfáradtak a játékosai és nem bírták ki a nyomást.

"Nagyon el vagyunk keseredve a végkimenetelt illetően. A lefújás után a játékosok némán ültek az öltözőben" - mondta az 1-1-gyel végződött marseille-i mérkőzést követő sajtótájékoztatón az izlandi szakember, aki szerint az volt a legnagyobb baj, hogy nem tudták megtartani a labdát.

MTI Fotó: Illyés Tibor
Forrás:Priskin Tamás (b) és Dzsudzsák Balázs csapatkapitány


Bernd Storck szövetségi kapitány a közvetlenül a lefújás után az M4-nek adott nyilatkozatához hasonlóan ismét azt emelte ki, hogy a magyar válogatott az utolsó pillanatilag nem adta fel a küzdelmet, ennek köszönheti az egyenlítést.

"Nagyon örülünk mindannyian, hogy sikerült, a játékosaim az utolsó pillanatig küzdöttek ezért. Ezt az öngólt kiprovokáltuk az ellenféltől. Nemcsak a második félidőben, hanem már az elsőben is fölényben játszottunk, de a másodikban több kockázatot kellett felvállalnunk, hogy minél több lehetőséget sikerüljön kialakítani. Ez vezetett eredményre" - mondta a német szakember.


Storck büszke a magyar válogatottra

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya az Izland elleni döntetlen után azt mondta: büszke csapatára.

A szakvezető közvetlenül a meccs után nyilatkozott az M4 Sportnak, hangsúlyozva: nem foglalkozik azzal, hogy jogos volt-e az ellenfél javára megítélt tizenegyes.

Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám és Kádár Tamás (b-j)
Forrás:MTI Fotó: Illyés Tibor


"Az elsőtől a kilencvenedik percig mindent beleadtunk. Mindent megkockáztattunk, és ezzel sokat nyertünk, gratulálok az egész csapatnak!" - szögezte le, majd így folytatta:

"Lényegtelen, hogy a büntető jogos volt-e. A csapat nagyon sokat fejlődött, nagyszerűen játszott. Továbbra is futballoztunk, ez látható a labdabirtoklásból is. Nagyon megérdemeltük, közel állunk a továbbjutáshoz" - mondta Bernd Storck az izlandiakkal játszott 1-1 után. 

A szombaton elért döntetlennel a magyar csapat az esti portugál-osztrák mérkőzés előtt az élen áll a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában.


F csoport - eredmények, csoportállás, további program

Az izlandiakkal szemben szombaton elért döntetlennel a magyar csapat az esti portugál-osztrák mérkőzés előtt az élen áll a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában.


Eredmények, F csoport:

MAGYARORSZÁG-Izland 1-1 (0-1)
később:
Portugália-Ausztria, Párizs 21.00

Korábban:
1. forduló:
MAGYARORSZÁG-Ausztria 2-0 (0-0)
Portugália-Izland 1-1 (0-0)

A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Izland 2/2, 3. Portugália 1/1, 4. Ausztria 0/1

A további program: 
3. forduló:
június 22., szerda: 
MAGYARORSZÁG-Portugália, Lyon 18.00
Izland-Ausztria, Saint-Denis 18.00


Hozzászólások