Keresés
-18O
Veszprém
2020.11.26., csütörtök (Virág)

Ilyen egy jó téli süntanya

Offmedia- 2016.09.26. 15:00
2717
Sajnos nem minden tüskés olyan ügyes, mint Sün Balázs, aki magának épített kuckót, miután a tesói kitúrták. Így segíthetünk a süniknek átvészelni a telet!

A mesében a legkisebbnek magától, és egyedül is megy a házépíés. A valóságban ez nem ilyen egyszerű
Forrás:Dargay Attila rajza Csukás István regényében

Mivel a sünök téli álma fél évig is eltarthat, így fontos, hogy végig kényelmesen tudják tartani a 6 Co-os testhőmérsékeltet. Ilyen célra jó lehet egy bejárós komposztáló, vagy egy rőzserakás, azonban az igazi állatvédők, netán sünfanok (igen, vannak ilyenek) építhetnek is egy kis tanyát a szunyáló tüskéseknek. 

Egy komposztáló eredetileg a deszkák kis rései miatt nem megfelelő a süninek téli álom céljából, de ha segíteni akarunk, készíthetünk nekik egy kis bejáratot így könnyen bejuthatnak a vastag növényi hulladék alá.

A rőzserakás ma már egyre ritkább, de ha mégis van ilyenünk jól szabályozhatjuk egy támfallal, vagy a másik megoldás a természetvédelmi rőzserakás, melynek "összetevője" lehet fű, falevél, levágott ágak.

A legkényelmesebb megoldás a sün számára a süntanya, vagy süngarázs. Ha száraz levelekből, esetleg egy jó szigetelőanyagot használva készítjük, sokat segíthetünk a süniknek télen. Földre, avarba, fűbe, komposzt mellé kihelyezhető, magunk is készíthetjük a madáretető-szerű épületet.

Egy tökéletes sünodú
Forrás:http://www.muddyfaces.co.uk/

Így már nyugodt a sünik álma télen
Forrás:Dargay Attila rajza Csukás István regényében


Forrás: http://sokszinuvidek.24.hu/


Hozzászólások